Как електрониката влияе на съня и здравето ни?

870
Как електрониката влияе на съня и здравето ни?
Снимка: iStock

Разпространението на електронните устройства в ежедневието ни доведе до революция в начина, по който общуваме, работим и се забавляваме. Въпреки това все по-широкото разпространение на електрониката, особено в спалнята, породи опасения относно въздействието ѝ върху съня и цялостното здраве. Разпространението на смартфони, таблети и други електронни джаджи въведе нов набор от предизвикателства за нашите модели на сън и благополучие.

Един от основните начини, по които електрониката влияе на съня ни, е чрез излъчването на синя светлина. Екраните на електронните устройства излъчват високи нива на синя светлина, която може да потисне производството на мелатонин - хормон, отговорен за регулирането на циклите сън-бодърстване. Излагането на синя светлина вечер може да наруши циркадните ритми, като за хората е по-трудно да заспят и да постигнат спокоен сън. Това явление е особено проблематично, тъй като много хора работят с електронни устройства, като смартфони и таблети, непосредствено преди лягане.

Седем опасни последствия от използването на телефона преди лягане

Освен това съдържанието, което се консумира от електронните устройства, също може да допринесе за нарушенията на съня. Социалните медии, имейлите и друго стимулиращо съдържание могат да предизвикат емоционални реакции и да повишат нивата на стрес, което прави трудно за хората да се отпуснат и да релаксират преди лягане. Постоянната свързаност, улеснена от електрониката, може да доведе до повишена бдителност, което затруднява преминаването в състояние на спокоен сън.

Освен със съня, продължителната употреба на електронни устройства е свързана с различни здравословни проблеми. Прекомерното време, прекарано на екрана, се свързва с дигитално натоварване на очите, което се характеризира със симптоми като главоболие, замъглено зрение и сухота в очите. Освен това заседналият характер на продължителната употреба на електронни устройства допринася за по-заседнал начин на живот, който се свързва с повишен риск от затлъстяване и други метаболитни нарушения.

Вредни ли са мобилните телефони? Митове и истини

Освен това използването на електронни устройства в спалнята може да наруши създаването на специална среда за сън. Постоянните известия, сигнали и изкушението да се проверяват електронните устройства през нощта могат да доведат до фрагментиран и некачествен сън. Това хронично лишаване от сън на свой ред може да има вредни последици за когнитивните функции, настроението и цялостното благосъстояние.

За да се намалят неблагоприятните ефекти на електрониката върху съня и здравето, хората могат да възприемат по-здравословни навици. Установяването на рутинна процедура за лягане без технологии, намаляването на времето, прекарано пред екрана преди сън, и създаването на благоприятна среда за сън чрез недопускане на електронни устройства в спалнята са практически стъпки за насърчаване на по-добра хигиена на съня. Тъй като зависимостта ни от електронните устройства продължава да нараства, става все по-важно да се постигне баланс между ползите от технологиите и опазването на съня и цялостното ни здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com