Как интериорът на кухнята влияе на вкуса на храната?

1867
Как интериорът на кухнята влияе на вкуса на храната?
Снимка: iStock

Една добре обзаведена кухня или трапезария може да подмами мозъка да мисли, че храната в чинията е по-сладка, отколкото е в действителност. До тези изводи стигнаха италиански учени след изследване.

Доказано е, че колкото по-голяма е чинията пред човек, толкова повече той си сервира и в крайна сметка яде. Същото правило важи и за размера на приборите за хранене. Известно е също, че колкото по-естетично изглеждат храната и самото ястие, толкова по-лесно е да събудите апетита и толкова по-добре ще се усвои храната в крайна сметка. Наскоро психолозите направиха друго откритие: вкусът на храната и напитките може да варира в зависимост от стаята, в която човек консумира храната.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

Шумен ресторант и спокойно кафене

Хипотезата, че околната среда може да промени вкуса на храната, е изложена от индустриални дизайнери и психолози от италианския университет в Кампания. Те съобщиха за резултатите от проучването в статия, която се появи в известно списание.

Учените набрали доброволци и ги завели в ресторант. Заведението било декорирано в червени цветове, музиката свирела силно, хората разговаряли на съседните маси, а лампите излъчвали топла жълта светлина. Там субектите получили чаша портокалов сок с намалено съдържание на захар и били помолени да оценят неговия аромат, сладост, киселост, горчивина, свежест и плътност по седемстепенна скала.

След това участниците в изследването били отведени на по-тихо място: лампите били „по-хладни“, интериорът бил доминиран от зелени цветове, било тихо и имало много малко непознати. Тук на хората им дали да пият отново същия сок.

Оказало се, че в атмосферата на „парти“ напитката изглеждала по-сладка и ароматна на участниците, отколкото всъщност била, явно поради факта, че всички останали сетива по това време са регистрирали по-интензивни сигнали от околната среда.

Същността на здравословното хранене

Как да си обясним феномена?

„Храненето е мултисензорно изживяване“, пишат авторите. — Слуховите и зрителните стимули могат да повлияят на вкуса на продукта. „Картината“ и шумът, които чуваме, докато ядем и пием, могат да променят психологическото ни преживяване на храна и напитки."

Нека припомним, че освен външни фактори на вкуса, има и вътрешни, които включват специфични характеристики на самата храна: име на ястието или марка на продукта, цвят на храната и опаковката, вид и форма на опаковката, мирис, температура, консистенция, звук, издаван при консумация  на храна. Всичко това се отразява и на това дали човек намира храната за вкусна. А възприятието за вкус също се влияе от гени, пол, възраст и дори телесно тегло.

Учените обобщават в статията, че тяхното откритие може да помогне на хората да намалят приема на захар: като въздействате на интериора, можете да излъжете мозъка си и да се принудите да ядете по-малко сладкиши. Например, в заведения, които насърчават здравословна храна, дизайнерите могат да използват спокойни сини и зеленикави нюанси и да препоръчват възпроизвеждане на тиха музика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com