Как жп линия скарва Габрово и Севлиево?

14033
Как жп линия скарва Габрово и Севлиево?
Снимка: iStock

На разстояние от само 26 километра един от друг, Габрово и Севлиево са много сходни като развитие. Този факт веднага ги превръща в конкуренти. И двата града притежават богата история, но днес ще се фокусираме върху една история, която води до сериозен конфликт между тях.

Габровски влак пристига в Севлиево

През 1911 година се строи голяма жп линия в този регион от страната. Индустриалци от Габрово настояват пред правителството тя да минава през техния град. Причината е, че ще спомогне за по-лесния износ на стоките им в чужбина. Тази идея води до сериозното недоволство на севлиевци и габровци решават да им погодят номер. Пускат слух, че на определена дата през Севлиево ще мине влак от Габрово. Всички от Севлиево, начело с кмета, се събират, за да посрещнат специалния влак. Но хитреците от Габрово измислят следния номер:

Поставят две газени тенекии със слама, намазани с катран, върху самара на едно магаре. След това подпалват сламата, като натриват определени части на животното с люта чушка. Магарето тръгва с пълна сила по посока на Севлиево. Димът от горящата слама създава илюзията за влак. Магарето тичало толкова бързо, че минало като хала през слисаните граждани на Севлиево. Но те не оставят нещата така и много скоро си отмъщават за номера.

Отмъщение по севлиевски

Отмъщението не закъсняло. Гражданите на Севлиево закупили едно габровско магаре. На предстоящия панаир на Петковден решили да продават месото му на половин цена, което привлякло много жители на Габрово да си купят от него. На следващия ден, кметът на Севлиево изпратил писмо до колегата си, че габровци били изяли севлиевския влак и трябвало да им платят обезщетение от 1 милион златни лева. Габровци не били никак доволни от това твърдение, което допълнително станало повод за закачки между двата града.

Споделих с вас тези две истории за взаимоотношенията между Севлиево и Габрово, за да илюстрирам как българският фолклор запазва и обогатява подобни моменти. Известно е, че габровци се отличават със своята спестовност. От друга страна, точно те обвиняват хората от Севлиево, че са разпространили тези слухове за тях. Така че това е едно съперничество, което е изпълнено с много шеги и забавни моменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com