Как правилно да накисваме различните ядки?

2992
Как правилно да накисваме различните ядки?
Снимка: iStock/Guliver

Ядките са богати на много витамини, минерали, здравословни мазнини и протеини. Това ги прави една много полезна храна, която помага за справянето с редица здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, наднормено тегло или повишена кръвна захар. Най-полезни са те, когато се консумират в сурово състояние, но могат да се ядат и печени. Единственото условие и в двата случая е преди това да се накиснат. 

Защо и как правилно да накисвате различните видове ядки?

Ядките, това са семената от които при благоприятни условия поникват различни растения. Повечето от тях се доставят от тропическите и субтропическите райони, където когато валежите са по-обилни и влагата се повиши, се създава благоприятна за тяхното покълване среда. Обвивката им съдържа инхибитори на растежа и фитинова киселина, които ги предпазват от влага или от проникването на вода. Консумацията на необелените ядки може да доведе до проникването на тези вещества в стомашно-чревния тракт, което да предизвика неразположение, болка или раздразнение. Когато накисваме ядките, ние имитираме тяхната естествена среда и растежа на растението. По този начин увеличаваме техния хранителен състав и стимулираме отделянето на повече витамини, като витамините от група В, които са в най-големи количества. Освен това чрез накисването се улеснява и тяхното храносмилане и усвояване.

Кои ядки за какво са полезни?

Как трябва да накисваме различните видове ядки?

Бадемите трябва да се накиснат за 10 часа, като във водата се добави една супена лъжица сол. След това се оставят да изсъхнат за поне 24 часа.

Макадамията е една от най-калоричните ядки. Ето защо, за да освободи всичките си полезни вещества и витамини трябва да се накисне за поне от 8 до 12 часа, отново с една супена лъжица сол. Съхненето на ядките както и при бадемите отнема поне 24 часа.

Сусамът, тиквените и слънчогледовите семки е добре да се накиснат с две супени лъжици сол и да се останат така за цяла нощ. След това преди консумация трябва да се оставят да изсъхнат за поне 24 часа.

Орехите и сусамът трябва да се накиснат с две супени лъжици сол и да престоят така за поне 8-12 часа, след което се оставят да изсъхнат за 24 часа.

Лешниците, фъстъците и кедровите ядки се накисват с една супена лъжица сол за поне 10 часа, докато кашуто и шамфъстъка трябва да киснат само 2 часа, но не и повече, с добавена една супена лъжица сол към тях. Те както и останалите ядки съхнат за около 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 зодии, на които е писано да срещнат истинската любов

Поставете грубияните на мястото с тези 5 язвителни фрази

За добро или лошо: Защо сънувате катастрофи?

Как се пише: отдавна или одавна?

Основни модни тенденции за лято 2024: Какво да облечем, за да изглеждаме стилно?

Не разрушавайте енергията на дома си: Какви неща не трябва да държите у дома?

10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг

5 ефективни метода, за да се отървете от тревата по градинските пътеки

8 лайфхака за микровълнова печка, които ще улеснят живота ви

Топ 4 на най-големите манастири в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com