Как разбираме дали яйцата са развалени?

18120
Как разбираме дали яйцата са развалени?
Снимка: iSotck/Guliver

Яйцето е продукт, с който трябва да бъдете особено внимателни. Ако не е първа свежест, това може да причини сериозна интоксикация. А както казва дяволът Воланд в един велик роман („Майсторът и Маргарита“): „Втора свежест не съществува – първата е и последна!“ Ако са втора свежест, значи са развалени. Това, всъщност, е казано за рибите, но с пълна сила важи и за яйцата.

Затова, преди да стартирате готвенето, е важно да се уверите, че яйцата не са развалени - тоест, „втора свежест“. Има няколко начина да проверим това.

Ако разклатим яйце и чуем, че нещо отвътре удря в черупката, значи е за боклука. Или по-добре за тоалетната, защото, ако в боклука се счупи, ще осмърди света около вас. Между другото, развалено яйце мирише на сяра, а това било миризмата на ада – и няма нужда да се уверяваме на практика, по-добре да повярваме на честната дума на вече споменатия сатана Воланд (между другото, в романа той не е лош човек).

Но има и други начини да проверим преснотата на яйцето.

6 необичайни употреби на яйчените черупки вкъщи

Яйцата, когато се консумират с мярка, са полезни за цялото ни тяло. Днешните може да се окажат, че са много по-хранителни от произвежда...

Например, като го пуснем в съд с вода. В случай, че яйцето слезе бързо на дъното и остане в хоризонтално положение, значи е прясно. Ако се спуска бавно и остане долу наклонено или вертикално, значи вече е на ръба да се развали. Плюс това, колкото повече се стреми към изправено, толкова е по-старо. Някои рискуват и ядат такива яйца – но определено не е за препоръчване.

Ако пък даже не достига дъното и остава да плува в средата на съда, това сочи, че вече се е развалило и е по-добре да го изхвърлите.

А пък видите ли, че е останало да плува на самата повърхност, значи е готово в крайна степен на разваляне. Един вид – умряло яйце (впрочем, не зная може ли да се каже „умряло яйце“, както и не зная дали има „живо яйце“ – нали, когато стане живо, вече не му викат яйце, ами пиле). Та, причината да плува на повърхността на водата е, че при разлагането си органичните вещества отделят газове, заради които яйцето не потъва. Избавете се от него възможно най-бързо, само много внимателно, понеже развалените яйца разпространяват наоколо си наистина ужасната миризма на преизподнята.

Пресните яйца имат чиста, равномерна черупка - бяла или кафява, зависи от породата на кокошката. Когато вече са остарели, тогава цветът на черупката става мръсно сив, а ако са напълно развалени, потъмняват.

Друг начин за проверка: разгледайте яйцето на слънчева светлина или срещу лампа. Ако не личи нищо тъмно във вътрешността му, значи е нормално.

Трик, с който бързо да обелиш сварените яйца

С помоща на малък трик варените яйца се белят лесно. Така можете да се насладите на перфектното варено яйце, което върху едно хубаво па...

Пореден начин за проверка: ако е развалено, при разклащане можете да чуете звук, подобен на бълбукане.

Завъртете яйцето върху масата. Разваленото ще се върти весело и с готовност – а прясното с крайно нежелание или въобще няма да се върти. Тоест, разваленото се опитва да ни убеди, че му няма нищо и на всичко е готово, само и само да му имаме доверие, за да си пръсне адската воня наоколо; а прясното деликатно намеква, че е снесено за готвене, а не да си играем на пумпалчета.

Доста ефективен метод за проверка дали яйцата са развалени или не, е да ги подушите. Звучи малко смешно, но е така. Ако се чувства неприятен мирис, значи са развалени.

Ето и един твърде перфектен начин да проверите свежестта на група от няколко яйца. Задължителното условие е само едно-единствено: да знаете със сигурност, че са снесени в един ден. Не, не от една кокошка, това да не ви е робот за производство на яйца, нормалните кокошки носят по едно яйце дневно; но да речем, от един кокошарник или, както му е оригиналното българско название на въпросното съоръжение – от един и същи курник.

Просто принесете в жертва едно от групата пред олтара на здравословната кулинария, като го счупите - и неговото състояние ще даде гарантирана информация и за другите. Впрочем каква толкова жертва, нали и тях, рано или късно, ще ги връхлети същата съдба!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com