Как се е казвала столицата на Второто българско царство?

34615
Как се е казвала столицата на Второто българско царство?
Снимка: iStock/Guliver

След въстание на братята Асен и Петър срещу ромейската власт те създават Втората българска държава. Годината е 1185. Втората българска държава просъществувала до 1396 година, когато земите ни са превзети и България попада под Османско иго. Столицата на Второто българско царство става Търновград. Съвременното име на столицата на Второто българско царство е Велико Търново – град горд и величествен, древен и млад, преизпълнен с история и паметници на културата, град, в който можеш да изгубиш сърцето си, но да намериш себе си.

История на столицата на Второто българско царство

Стара е историята на града, превърнал се в столицата на Второто българско царство. Повече от шестхилядолетна, като първите свидетелства за живот са от 4000 година, като следи от първите обитатели по тези земи могат да бъдат открити по поречието на Янтра. В историята на града различаваме Ранновизантийски период, Раннобългарски период, Византийско владичество, Възрожденски, Следосвобожденски и Столичен период, който в случая представлява интерес за нас, тъй като се вълнуваме от Велико Търново именно в качеството му на столицата на Второто българско царство.

Кои са най-великите победи на българската армия в Първото българско царство?

Търновград е средновековното име на столицата на Второто българско царство. Произходът на името е от старобългарското тръневъ, тръновъ, което се превежда като „трънлив“, и градъ – „оградено място, крепост, твърдина“. Друга теория за произхода на името го свързва с думата Тринавис, означаващо Три кораба (хълмовете на които е бил разположен са били именно 3 – Царевец, Трапезица и Момина крепост). Името на града се променя на Търново значително по-късно, а от 1965 година се назовава Велико Търново, като думата велико се прибавя пред името, за да напомня за славното минало и героичната история на града. Интересен факт от историята на Търновград е, че освен столицата на Второто българско царство той е и столицата на Княжество България в периода 1878–1879 година. Днес Велико Търново е туристически център, град с жива история, който се посещава от многобройни туристи. Местното население също е значително и нарежда града на 13-то място по големина. Разположен върху първите възвишения на Предбалкана между Дунавската равнина и Стара планина, Велико Търново е бил по-лесен за отбрана, което навярно е била и една от причините да е избран за столицата на Второто българско царство.  

Емблематичната българска епопея през "Векът на цар Самуил"

Културно-историческо наследство на столицата на Второто българско царство

Крепостите Царевец и Трапезица са сред обектите, които задължително следва да посетите във Велико Търново. Освен тях градът се гордее и с общо 1613 обекта от историческото наследство на България – цифра, която заслужава особено внимание и респект към града.

Столицата на Второто българско царство днес е обявена за духовна и историческа столица на България. При това не на думи или като метафора, а официално – с решение на Народното събрание от 16 април 2019 година.

Днес химнът на Велико Търново красноречиво напомня, че е бил столицата на Второто българско царство, тъй като е Шишмановата песен, която е посветена на последния български цар от Второто българско царство. Знамето също е съобразено с това, че градът е бил столицата на Второто българско царство – цветът му съвсем неслучайно е лилав – това е цветът на дрехите на владетели, открити по време на разкопките в църквата „Св. Четиридесет мъченици“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com