Как се ядат овесени ядки, за да отслабнем?

11071
Как се ядат овесени ядки, за да отслабнем?
Снимка: Aline Ponce / Pixabay

Овесът притежава разтворими фибри в своя състав. Те са способни да ферментират на чревно ниво, като създават положителни промени в съответната микросреда. Това помага за отслабване и ги прави подходящи за различни диети.

Ето какво разказва д-р Саул Санчес

Консумирането на овесени ядки с цел отслабване се базира на обстоятелството, че това е сред най-висококачествените зърнени култури, които може да се намерят на пазара. Обикновено се продават без добавени захари, което е винаги предимство, щом говорим за здравословно хранене.

Ползи от овеса

Овесените ядки претърпяват слаба обработка преди консумиране, затова запазват всичките си натурални свойства. Главният макроелемент в тази храна представляват въглехидратите. Но продуктът е с нисък гликемичен индекс, затова не променя прекомерно нивото на кръвната захар. Така панкреасът не е подложен на прекалено натоварване.

3 начина да консумирате овес, за да отслабнете

1. Овесени ядки с кисело мляко за отслабване

Овесът е храна с висока степен в съдържанието на въглехидрати. По тази причина се комбинира по специален начин с други храни, които съдържат липиди и протеини с ценна биологична стойност. Такава храна, примерно, е киселото мляко, но интересното е да заложите на натуралната му разновидност. В допълнение, тази комбинация е възможно да се допълни с маслодайни семена - така осигурява повече микроелементи и протеини. Такъв е случаят с цинка, желязото, магнезия и селена. Благодарение на тях, в организма физиологичните функции ще се изпълняват много по-ефективно.

2. Овесена каша

Вероятно сте чели за овесената каша. Това ястие е типично за англо-саксонските страни, но постепенно се разпространява и другаде. То гарантира качествено енергийно снабдяване, идеално за практикуване на физически упражнения по-късно. Приготвянето му е просто. Просто загрейте бавно млякото или водата с овесените ядки, разбърквайки постоянно до сваряване на ядките.

Може да приготвите такава овесена каша със зеленчукови сокове, а също да включите плодове или пък и други ядки в рецептата. Във всеки случай, винаги е препоръчително да избягвате добавянето на захар, за да не влошите хранителната стойност. Можете да опитате да добавите парчета ябълка по време на приготвянето, за да получите сладко усещане и допълнителен запас от разтворими фибри.

Можете да консумирате това ястие веднага или да го оставите в хладилника за по-късно. Не забравяйте само да го покриете, за да не се образува „коричка“. Има много и най-различни рецепти. Просто трябва да откриете онази, която ще бъде най-вкусна за вас, и да започнете да си я похапвате, приготвена по този начин, на закуска или обяд.

3. Във витаминни сокове

Това не е най-здравословният начин за консумация на овесени ядки, макар да се използва в много диети. Някои фибри могат да бъдат унищожени, когато преминат през блендера - по този начин се покачва степента на кръвната глюкоза. В същото време обикновено смутитата съдържат плодове, а също и те преминават през този механичен процес - така захарите им остават свободни и натурални.

Така или иначе, това е удобен вариант за консумиране на овесени ядки по всяко време, комбинирани с други храни. По-добре е да включите в рецептата различни сортове ядки и плодове, също може и пълномаслено мляко. Приемът на протеини и добри мазнини бави изпразването на стомаха, а така ще се задържи и чувството на засищане. Сред плодовете, част от дадено смути, се опитайте да подбирате такива с ярки цветове, като къпини или малини. Те притежават сериозно количество фитонутриенти с антиоксидантен капацитет, които са бариера пред свободните радикали и забавят процеса на стареене.

Внимание! Статията предоставя информация, но не и медицинска инструкция. По въпросите в нея се обръщайте винаги към медик-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Къде се намира най-високата планина в Европа

Защо е препоръчително да се галят котки и кучета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com