Как се казва бащата на Иван Вазов – пример за всеки българин

8293
Как се казва бащата на Иван Вазов – пример за всеки българин
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Поет, писател, академик, политик, редактор – Вазов е не само Патриархът на българската литература, умело служещ си с перото, но и успешен министър на народното просвещение в периода 1897-99 година и председател на Окръжния съд в Берковица – 1879–1880 година.

Значима е ролята на поета в пред и след Освобожденска България и тя далеч не се изчерпва с творчеството му, макар да е най-популярен именно с него и малцина да са запознати с кариерата му на съдия например. Животът му е неразривно свързан с перото – било като редактор на вестници и списания, основател на свое периодично издание, председател на Пловдивското научно книжовно дружество или съставител на прочутата двутомна „Българска христоматия“ – с каквито и дела да се заемел Вазов, те били свързани с литературата и творчеството, със словото, което ни надживява.

За творчеството на Патриарха на българската литература се знае много,  известни са и успехите му, свързани с перото, но по-малко известни са личният живот на поета и семейството, в което е израснал. Малцина са знаещите, че бащата на Иван Вазов – Минчо Вазов – е убит от турците в местността Бойкова нива по време на Освободителните войни за бленуваната свобода – кървави години, в които Вазов губи и един от своите братя.

Роден е Иван Вазов

Бащата на Иван Вазов остава някак в сянката на великия творец, който успешно се справя и в битките, и в писмото, и с всяка дейност, с която се захващал. За успехите на Вазов говорят и редицата ордени и награди, присъдени му през годините, сред които: орден „Св. св. Кирил и Методий“, почетен гражданин на София и др.

Кой е Минчо Вазов?

Бащата на Иван Вазов – Минчо Вазов няма нищо общо нито с творческия устрем на поета, нито с таланта му. Търговец – успешен, умел и честен, Минчо е искал да предаде семейния бизнес в ръцете на първородния си син, но съдбата била отредила друго за него – да остави незаличима следа в литературата ни, в политиката и във всяка дейност, която животът и съдбата му поднасяли. Вместо Иван вторият брат – Никола помагал на Минчо Вазов в семейните дела и търговията, в стопанисването на дома и в грижата за него.

Знаете ли къде се намира гробът на Иван Вазов?

Братята на Вазов също са герои, за които малко се знае и малко се говори. Така например ген. Георги Вазов е назначен за началник на Източния сектор на 2-ра армия и взема участие в обсадата и щурма на Одрин, а Михаил Вазов е удостоен с орден „За храброст” за героизма му по време на Сръбско-българската война. Владимир Вазов и Георги Вазов – смелите братя на Иван Вазов оставят трайна и незаличима следа, достойна за уважение и преклонение, в българската военна история. Те олицетворяват два от най-величествените върхове на българския воински дух – Одрин и Дойран, а храбростта и успехите им  в борбата за независимост са увековечени от перото и творчеството на най-големия брат – Иван.

Тук е мястото да окажем почит и към бащата на тези силни и смели българи – Минчо Вазов, които им е дал корени, за да останат свързани с любовта към България и готови да паднат в битка за страната си, и криле, за да надскочат семейната търговия, да поемат пътя, който желаят, и постигнат онези цели, които ги правят безсмъртни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...