Как се замразяват пресни, варени и пържени гъби?

8605
Как се замразяват пресни, варени и пържени гъби?
Снимка: iStock

Може би най-добрият начин да си напомните за едно прекрасно лято през дългата зима е да замразите събраните гъби. Достатъчно е да ги хвърлите в тигана след това и кухнята моментално ще се изпълни с вкусен аромат на гъби.

Как да замразите пресни гъби?

Повечето гъби, особено белите, могат да бъдат замразени без да се варят. За да направите това, просто трябва да изберете най-здравите, да ги нарежете на кубчета, внимателно да ги сложите в торбичка - и във фризера! Важен нюанс: торбичката трябва да бъде напълнена до горе и въздухът да се освободи.

Малките гъби могат да бъдат замразени цели, а по-големите е по-добре да нарежете на филийки от около 2 сантиметра. Замразените гъби се съхраняват една година.

Гъбите свалят холестерола за дни, ето как трябва да ги ядете

Възможно ли е да се замразяват варени и пържени гъби?

Могат! Ако няма много място във фризера (а гъбите все още са 90% вода), преди да замразите, можете или да ги сварите за 15 минути, или да запържите до хрупкавост, като изпарите влагата... И също така да ги опаковате в пластмасово пликче.

Ако не искате гъбите да се слепват, първо ги сложете разделени в чиния и ги поставете за кратко във фризера. И след като леко замръзнат, опаковайте ги и ги приберете обратно.

Преди замразяване гъбите трябва да бъдат добре почистени от листа, мръсотия, земята по пънчетата. След това ги изплакнете и ги поставете върху хартиена кърпа да изсъхнат. С такава внимателна подготовка през зимата, няма да ви се налага да си губите времето след размразяване.

Няколко думи за печурките

Купените печурки могат да се сварят преди замразяване, но не е задължително. Въпреки че изобщо няма особен смисъл от замразяването на този вид - в края на краищата той се предлага в прясно състояние през цялата година. Много по-добре е, ако намерите и съберете печурки в гората - те са много по-ароматни от оранжерийните си събратя от супермаркета.

Като цяло, варена или пържена гъба е отличен полуфабрикат за всяко ястие: от супа до жулиен, от сос до печено.

Защо гъбите са толкова полезни за здравето?

Размразете правилно

Продуктът трябва да бъде правилно размразен преди готвене, невъзможно е да се ускори процесът с гореща вода. Ето защо, ако искате да приготвите ястие, извадете торбичката от фризера предварително.

При пържене можете дори да поставите замразените гъби в тигана: много скоро излишната влага ще се изпари. Но запомнете основното: не замразявайте повторно тези продукти, тогава те ще се превърнат в неапетитна сива маса. Следователно, по-лесно е първоначално да замразите не твърде големи порции.

Сега във всички супермаркети се продават замразени диви гъби, но те са скъпи и не се знае къде са събрани. Често в тях има и червеи. Ето защо е по-добре да не бъдете мързеливи и да си ги съберете сами - тогава определено ще сте сигурни в тях.

Ако не сте имали време да отидете да берете гъби през лятото, направете го през есента. Есента обикновено се счита за най-доброто време за „тих лов“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com