Как тялото ни подсказва, че сме в депресия

6085
Как тялото ни подсказва, че сме в депресия
Снимка: iStock/Guliver

Клиничната картина на депресията не се изчерпва само до тъгата, както много хора мислят. Тя засяга цялото ни тяло, като тя може да засегне някои функции на организма ни и доста сериозно. 

Ето и кои са признаците, които подсказват, че най-вероятно се намирате в депресия.

Умора

Хората в депресия се изтощават дори от най-малките ежедневни неща. Това не е като онази умора от изтощение, а е непрекъснато състояние. Умората от депресия е по-тежка и по-различна от всяка друга. При нея тялото се чувства по-тежко и по-подуто, трудно за придвижване.

Промяна в апетита

При различните пациенти това се наблюдава различно. При някои има неописуем вълчи глад, при други има намаляване, а при трети изобщо няма желание за хранене.

Болки в ставите

На пръв поглед можете да си помислите, че между болките в ставите и депресията няма нищо общо. Това не е така, особено ако и останалите симптоми присъстват.

Тези болки са характерни за артрит, но в случая това са следствие от натрупването на хормоните на стреса, които са андрогени и стероидни съединения по характера си. Това са биохимикали, които имат свойството да рушат костите. Възпалението, което те причиняват, произвежда болки.

В някои случаи дори се стига до оперативно лечение на ставите. До там се стига, когато това възпаление не е хванато на време.

Чести главоболия

Когато имате постоянно главоболие и не спира, това може да бъде знак, че има депресия. То започва от врата и преминава към всички мускули на главата. Може да обхване различни области. В повечето случаи се бърка с мигрената

Проблеми с храносмилателната система

Емоциите са пряко свързани с храносмилането. Те могат да предизвикат забавен метаболизъм, запек, диария, трупане на мазнини областта на корема.

Промяна на настроенията

Понякога депресията може да се изразява с рязка промяна на настроенията и липса на желание, за каквото и да е. В такива случаи обикновено искате да сте сами, нямате желание за излизане, да вършите дори неща вкъщи. Ходите на работа по задължение, но и там не се удовлетворявате. Понякога това състояние минава с дни, а друг път можете да бъдете капан на депресията с месеци.

Ако забележите такива промени в състоянието си, то се обърнете към специалист. Не чакайте, защото колкото повече чакате, толкова по-трудно ще стане излизането от депресията.

Когато е хваната в началото, дори разговори с психолог могат да помогнат, без да се налага да пиете лекарства. Ако пък се забавите, то може да бъдете назначени на терапия с антидепресанти и тогава лечението може да се удължи за неопределено време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com