Как трябва да се хранят пациентите, болни от онкологични заболявания ?

4238
Как трябва да се хранят пациентите, болни от онкологични заболявания ?
Снимка: Pexels

Храненето е жизненоважен процес, при който човек приема и използва храната за растеж, поддържане на здравето и заместване на тъканите. Една здравословна диета включва храни и течности, които съдържат важни хранителни вещества като витамини, минерали, протеини, въглехидрати, мазнини и вода, които са изключително необходими за организма и неговото правилно функциониране.

При лечението на онкологични заболявания, хранителните цели зависят от вида и стадията на рака, както и от други медицински фактори. Изключително важно е да се приемат достатъчно протеини и калории, които имат положителен ефект върху лечението, борбата с инфекциите и доставянето на достатъчно количество енергия.

Ракът и лечението му могат да окажат влияние на вкуса, обонянието, апетита и способността на организма да усвоява хранителните вещества. Това може да доведе до недохранване - състояние, при което липсата на ключови хранителни вещества прави пациента слаб, уморен и неспособен да се справи с инфекциите, или да завърши своето лечение. Недохранването може да понижи качеството на живот и да бъде опасно за живота, особено ако ракът продължава да се развива или разпространява из организма.

9 мощни хранителни вещества, които борят раковите клетки

Лечението на рак, което влияе на храненето, включва химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия, операции, имунотерапия и трансплантация на стволови клетки. Страничните ефекти от лечението на рак, които са свързани с храненето, включват запек, диария, умора, загуба на вкус, гадене и повръщане.

За да подобрят общото състояние на организма, пациентите трябва да включат в диетата си храни, богати на растителни протеини като зеленчуци, боб, ядки и семена, както и животински протеини като крехко месо, пилешко или риба. Здравословните мазнини като авокадо, зехтин, масло от гроздови семки и орехи имат високи нива на омега-3 мастни киселини, които се борят успешно с възпалението и подобряват сърдечно-съдовата система. Въглехидратите от пълнозърнеста пшеница, трици и овес са богати на разтворими фибри, които помагат на червата и насърчават производството на полезни мастни киселини. Витамините и минералите, особено витамин D, играят изключително важна роля в стимулирането на имунната система и намаляването на възпалителните процеси.

Важно е да се избягват пържените храни, които имат високо съдържание на хидрогенирани масла, суровата риба и яйцата, непастьоризираните сирена и млечни продукти, както и недобре измитите плодове и зеленчуци. Основният принцип е да се избягват храни, които могат да предизвикат хранителни заболявания, особено когато имунната система е ослабена от рака и съпътстващите лечения на болестта.

Храни за намаляване на риска от рак

Разбира се, всеки човек е индивидуален и тази болест се развива по различен начин. Но здравословната диета и здравословният начин на живот винаги имат благоприятно влияние върху пациентите, болни от рак.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com