Каква е минималната дистанция между автомобили по закон?

44388
Каква е минималната дистанция между автомобили по закон?
Снимка: Nokian Tyres

В градски условия

Общоприето е, че безопасното разстояние между автомобилите в метри е равно на половината от скоростта. Например, когато колата се движи в трафик по суха асфалтова настилка със скорост 60 км/ч, тогава тя трябва да бъде на около 30 м до колата отпред.

В градски условия понякога е невъзможно дори и половината на това условие да се спазва. Между другото, неопитните шофьори се опитват да направят „разстояние“ между съседно превозно средство от 10-15 м, но правят сериозна грешка. В крайна сметка много по-опитни шофьори на автомобили в такава ситуация се „заклещват“ между колите, принуждавайки другите да се изнервят. Следователно ефективното разстояние в градска среда трябва да бъде 2/3 от каросерията на превозното средство. Що се отнася до леките автомобили, това е 3-4 метра.

5 прости, но важни правила, които трябва да знае шофьорът при снеговалеж

На кръстовище

Когато група автомобили тръгват рязко на кръстовище, разстоянието между тях се намалява буквално до няколко метра, а дори и по-малко. Разбира се, шофьорите се надяват, че този пред тях няма да спре рязко. Това обаче е само малка част от проблемите, които могат да се срещнат на светофар. Движейки се „отзад в гръб“ зад друга кола, водачът автоматично се лишава от свободата на действие:

  • Стеснява се изгледа на пътя;
  • Повечето маневри и ускорения са неприемливи;
  • Ако водачът е спрял, няма да може да го заобиколите, но й да обърнете - също, тъй като други коли са се подредили отзад;
  • Аварийното спиране става невъзможно, тъй като няма начин за спиране.

Съответно на светофар безопасното разстояние трябва да бъде такова, че да е възможно бързо да се заобиколи спрелият автомобил без да се включва задна предавка. В тази препоръка няма нищо извънредно: в крайна сметка всеки участник в движението може просто да спре на кръстовище. А само няколко метра наличност ще ви позволят бързо да смените лентите и да избегнете инцидент.

Ето защо, когато спирате пред натоварено кръстовище, трябва да поддържате разстояние от 2-3 метра. Това е достатъчно, за да може при удар отзад колата да не удари съседа отпред и колите в другата лента.

Пет основни правила за шофиране през зимата

ПРЕПОРЪКА. При лошо време или в трудни градски райони безопасното разстояние от правилата за движение трябва да бъде по-малко от разстоянието за видимост. Това правило важи за пресичане на пътни платна с лоша видимост, шофиране през тесни улици, маневриране на затворени завои.

При задръствания ефективното разстояние е приблизително 2 метра - това е достатъчно за смяна на лентите.

Няма ясно безопасно разстояние на паркингите, всичко зависи от конкретната ситуация. Основното правило е, че страничното разстояние трябва да ви позволява да излезете от колата без да удряте съседите с вратата.

 Извън града

За разлика от градските условия, където е невъзможно да се контролират действията на други шофьори, на магистралата можете да направите всичко, което можете сами, за да не създавате извънредни ситуации. И трябва да знаете, че безопасното разстояние по пътища с висока скорост не е само разстоянието от бронята на водещия автомобил. Трябва да се има предвид, че ако съседът отпред има отворен люк, яма, дълбока локва по пътя, тогава той ще трябва да отбие встрани. И винаги трябва да сте готови за това.

Тук важи вече споменатото правило: скоростта на движение се дели на 2 и се получава броят на „безопасните“ метри разстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com