Каква е разликата между дестилирана и дейонизирана вода?

7196
Каква е разликата между дестилирана и дейонизирана вода?
Снимка: Getty Images/Guliver

Чешмяна, трапезна, минерална, преварена, дейонизирана, дестилирана – богатството на видове вода е толкова голямо, че не е изненадващо да се колебаете коя да изберете, коя да използвате за конкретни цели и нужди и каква е разликата между дестилирана и дейонизирана вода, както и между трапезна и минерална.

Докато ключовата разлика между трапезна и минерална вода става все по-известна на масовия потребител с нарастване на употребата на бутилирана вода (ниската минерализация на трапезната, правеща я подходяща за ежедневна и продължителна консумация), то разликата между дестилирана и дейонизирана вода, както и въпросът има ли изобщо разлика между тях, остават загадка за повечето хора. За да открием разликата между дестилирана и дейонизирана вода, следва първо да разберем какво е дестилирана и какво е дейонизирана вода.

Какво е дестилирана вода?

Дестилираната вода представлява пречистена вода без замърсители и примеси като хлор и разтворени твърди вещества. Тя може да се консумира, но обикновено намира различно приложение в дома, за което ще поговорим по-късно. Ако пиете дестилирана вода, имайте предвид, че според проучванията и мнението на специалистите, всекидневната системна консумация на само дестилирана вода може да причини повече вреди, отколкото ползи. Много потребители очакват като пречистена от замърсители вода тя да е здравословна, но в дългосрочен план се оказва, че не е така. 

Тъй като дестилираната вода има неутрално pH, тя се нарича „пречистена“ вода и наистина е пречистена, изчистена и освободена от съдържанието на различни разтворени вещества.

Поливане на растенията с дестилирана вода: Добра идея ли е?

Какво е дейонизирана вода и каква е разликата между дестилирана и дейонизирана вода?

Дейонизираната вода, подобно на дестилираната е пречистена, премахнати са замърсителите, но са целенасочено отстранени и всички разтворени минерални частици. Именно целенасоченото отстраняване на минералните частици от дейонизираната вода и начинът, по който това се случва, е една от разликите между дестилирана и дейонизирана вода. Дейонизираната вода се създава чрез по-задълбочен процес на филтриране и дестилация, при които минералите неминуемо се унищожават.

Дестилираната вода също е бедна на минерали, макар да не е изчистена напълно от тях, но това е резултат от самия процес на дестилация – страничен ефект, а не поставена цел.

Ако се колебаете дали може да консумирате дейонизирана вода, то отговорът е положителен, но също не се препоръчва ежедневен прием в дългосрочен план, тъй като, подобно на дестилираната вода, дейонизираната не е най-доброто решение за човешките нужди от питейна вода, поради унищожаването на всички полезни минерали в процеса на дейонизация на водата.

Проучванията и всичко, посочено до тук, красноречиво сочи чешмяната вода, макар да не е пречистена до съвършенство, като по-добър избор на вода за пиене от дестилираната и дейонизираната, защото минералите се запазват в чешмяната вода, макар да не са премахнати разтворени твърди вещества и хлор. Хлорът всъщност е полезен за чешмяната вода, тъй като я дезинфекцира.

Вероятно поне веднъж сте усетили неприятна миризма на хлор от чешмяната вода след тази процедура по дезинфекция, крайно необходима след ремонт на водопроводната мрежа, преустановяване на водоподаването, проливен дъжд, наводнения и прочие, след които хлорирането на водата с цел дезинфекцията ѝ е крайно необходима.

Какви са опасностите от пиенето на дестилирана вода?

Други разлики между дестилирана и дейонизирана вода

Сред съществените разлики между дестилираната и дейонизираната вода са и свързаните с приложението им. Докато дестилираната вода се препоръча горещо за някои домакински уреди като ютията, която се нуждае от вода за парата, за автомобила, за стайните растения и за декоративните рибки и по-специално за техния дом – аквариума, то дейонизираната вода намира приложение във фармацевтичната промишленост, производства и индустрия, както и в науката, където е важно  да може да се разчита, че експериментите с вода са 100% чисти.

Дейонизираната вода се счита за стерилна и тази нейна стерилност я прави подходяща за редица производства, както и за промишлено почистване. Благодарение на своята чистота, тя не оставя никакви сапунени остатъци или натрупване на котлен камък и е от полза, когато почистването е важно да е 100% идеално. Липсата на минерали при дейонизираната вода до голяма степен обуславя употребата ѝ в промишлеността, тъй като именно липсата на минерали позволява да не се наблюдава корозия на метали.

Можем да заключим, че дестилираната и дейонизираната вода си приличат, пречистени са от съдържащите се в тях вещества, от минералите, от хлора и твърдите частици, но процедурата да се случи това пречистване е различна. И двете могат да се използват за питейни нужди не системно и постоянно, но другите и популярни начини на употреба се различават – докато дестилираната вода се използва главно в домакинството, дейонизираната намира приложения извън дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com