Каква е разликата между група и екип?

10386
Каква е разликата между група и екип?
Снимка: iStock

Екип: какво наистина се крие зад тази дума?

Необходимо ли е да се стремим към създаване на екип за всяка задача или понякога е достатъчна работна група?

Причини за популярността на думата "екип"

Истинският екип се занимава с продуктивни дейности. Екипните групи често получават едно и също име поради факта, че думата трябва да мотивира и зарежда хората. Разликата между тези две форми на човешко взаимодействие обаче е огромна, но малко хора обръщат внимание на това, призовавайки всички подред екипи. Защо? Просто понятието "екип" е добре познато на всички. Малко вероятно е някой да си обърне езика и да каже „футболна работна група“, въпреки че това би било по-близо до реалността.

Думата „екип” се използва толкова често, че много лидери забравят за истинското й първоначално значение. В типична работна група производителността = сумата от всички дейности, които членовете й извършват поотделно. Екипна продуктивност = резултат от усилията на всеки + целия екип като цяло.

В истинския екип всеки се придържа към идеята за взаимна отговорност. Това позволява на екипа да постигне високо ниво на представяне – много по-високо, отколкото ако всеки го постигаше поотделно. За да постигнете такъв резултат, не е достатъчно просто да давате идеи, да изпълнявате безразлично работата и пасивно да се съгласявате с другите. Подкрепа един към друг - това са компонентите на високата продуктивност на екипа. Освен това трябва да има дисциплина и отговорност.

Думата „екип” - „качествен резултат” всъщност са неразделни една от друга. Не можете да правите едното без другото. За да разберете кога да приложите такива мерки, трябва да разберете какво е екип и какво е работна група.

Работните групи най-често се срещат в големи фирми и организации. Групите са най-ефективната форма на работа за такива места. Добрите работни групи провеждат съвместни интервюта, споделят информация, планове, открития, за да повишат собственото си ниво на производителност. Основният фокус на работната група: фокусиране върху индивидуалните цели и отговорности на хората.

Екипна същност

Същността на екипа е споделен интерес. Без него групите работят като индивиди, а с него се превръщат в мощна единица за колективна производителност. Този ангажимент изисква цел, в която членовете на екипа са готови да вярват. Ако целта на компанията е да осигури най-бързия и безопасен транспорт на стоките на клиента, то целта на екипа трябва да бъде идеята за превъзходство и грижа за клиента.

Най-добрите екипи прекарват много време в установяване и съгласуване на цели, които принадлежат както на екипа, така и на всеки отделен член. Без обща цел екипът е обречен скоро на провал, защото без този мотивиращ фактор ще последват други проблеми, например немарливо отношение към работата. Затова търсенето на обща цел за екипа е почти първостепенно. Екипът съществува, докато съществува целта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com