Каква е разликата между любовта и влюбването?

54990
Каква е разликата между любовта и влюбването?
Снимка: Pixabay

Ден след Деня на влюбените, а и по всяко време на годината темата за любовта е актуална. След еуфорията на празника е интересно да разберем каква е разликата между любовта и влюбването.

"Да приемаме влюбването за любов е една често срещана заблуда." Това каза за Радио „Фокус" – Бургас психологът Стела Семерджиева по повод Деня на влюбените.

Кое е най-голямото доказателство за любов в Бургас?

Много бургаски двойки ще отбележат деня на влюбените. Повечето от тях залагат на класическото празнуване с цветя, посещение в ресторант...

"Между това да си влюбен и да обичаш има голяма разлика. Много често влюбването се бърка с любов. Влюбването е химия и се различава от истинската любов по няколко неща. На първо място то не е акт на волята или съзнателен избор. Без значение дали и колко искаме да се влюбим, ние не можем да го предизвикаме. От друга страна, може дори и да не търсим преживяването, то просто да ни се случи", каза още психологът. Според Стела Семерджиева влюбването е химия, при това генетично предопределена, за да се продължи човешкия род.

"Когато се влюбим, в нашия организъм се произвежда коктейл от хормони, които водят до различни телесни усещания и преживявания. Например повишава се количества на допамин т. нар. хормон на удоволствието, нивото пък на серотонина се понижава, което предизвиква състояние, наподобяващо едно психичното разтройство, което се нарича ОКР или т. нар. обсесивно-компулсивно разстройство", уточни Семерджиева. Според думите й точно както при психичното разтройство, човек започва да има натрапливи и влудяващи мисли, които не могат да бъдат изгонени.

"Натрапливо си мислим за човека, предизвикал вниманието ни, заспиваме и се събуждаме с тази мисъл, последвани от компулсивни действия, които могат да се изразяват в това постоянно да поглеждаме телефона си, за да видим дали не ни е търсил или писал любимият човек, отваряме снимката му и пак, и пак", добави специалистът. Според нея тук обаче има една съществена разлика с обсесивно-компулсивното разстройство и тя е, че при влюбването на човек му е приятно.

"Това доказва, как нашата гледна точка оцветява това, което преживяваме и усещаме, като "добро" или "лошо", заяви Стела Семерджиева.

ЛЮБОВЕН хороскоп за февруари 2019

Февруари е месец, изпълнен с любов, романтика, секс и дори по-дълбоки емоционални отношения. Дали от атмосферата покрай Свети Валентин,...

"Пеперудите в стомаха" също са нещо реално като усещане и то се дължи на „химията". Това е адреналинът, който се произвежда в нашето тялото, когато виждаме човека, в който сме влюбени", заяви специалистът.

"Чувството пък на възбуда, на еуфория, въодушевление и романтично настроение на влюбения се дължи на едно вещество фенилетиламин, което се синтезира в мозъка на влюбения, наречено още "любовна молекула", каза още Семерджиева. Тя обясни, че това е вещественост, което се съдържа и в шоколада, така, че ако човек е пристрастен към хапването на шоколад, то е много възможно, без да осъзнава да търси преживяване на влюбеност и да се опитва да си го набави чрез шоколада.

"Влюбването като преживяване е толкова интензивно, че създава една илюзия за близост и сигурност във връзка, готови сме дори да правим и казваме неща, които никога не сме правили преди. Изследванията показват, че активното производство на допамин продължава максимално до около 24 месеца, така че това състоянието на влюбеност е сравнително кратко", каза още психологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com