Каква е разликата между пирон и гвоздей?

16527
Каква е разликата между пирон и гвоздей?
Снимка: iStock/Guliver

В сезонът на ремонтите трудно намирате свободни професионалисти, които да свършат качествено възложените задачи? Очаквано. Лятото е не само време за море, почивка, парещ пясък, СПА глезотии и наваксване със съня по време на отпуската, време за семейството, приятелите и дългите вечери на открито, но и време за ремонт. А когато стане въпрос за ремонт, неминуемо се стига до употребата на думи, не съвсем познати на дамите.

И тук изобщо не визираме термини от строителството, които са високоспециализирани, а простички понятия като например разликата между пирон и гвоздей. Дамите споделят и признават, че не са наясно с разликите и често наричат всичко просто с едно име. Ако обаче имате майстори, или се налага сами да извършите ремонта в дома си поради липсата на майстори, то е от ключово значение да знаете най-малкото различните крепежни елементи. С по-сложни термини няма да ви занимаваме, но елементарните познания са не само за обща култура, но ще са ви и полезни през лятото – сезонът на ремонтите.

Разликата между пирон и гвоздей – ето каква е тя

Господата се справят без особени проблеми с отговора на въпроса каква е разликата между пирон и гвоздей. Дамите обаче срещат сериозни трудности и ако отделят 2 минути, за да я научат, със сигурност ще са ни благодарни, когато дойде моментът да използват по спешна необходимост тази информация. Очаквате да ви обясним какво е пирон и какво гвоздей и какви са приликите и разликите между тях? Всъщност ще ви разясним само какво е пирон, защото гвоздей и пирон са един и същ крепежен елемент, тоест назовават едно и също нещо.

Забийте това в саксията и дори най-изсъхналото цвете ще се съживи

Какво е пирон?

Пиронът или гвоздеят е крепежен елемент, изработван от мека стомана,  понякога в професионалната сфера и от алуминий или неръждаема стомана, чиято цел е съединяване на две части, забиване на една част към друга. Ако ще забивате пирони, професионалистите ви дават следните съвети, за да може да ги извадите по-лесно при нужда, както и за да не се разцепи материалът особено ако е дърво.

-  Пироните се забиват под лек наклон особено при работа с дървен материал, което е гаранция, че ще бъде предпазена конструкцията от поява на пукнатини, каквито са възможни, ако не забивате под ъгъл.

-          За да извадите лесно забития пирон, може да не го забивате до края, така че да имате възможност и място да го хванете за главата му със специални клещи, ако искате да го извадите. Друг трик на професионалистите, който улеснява ваденето на пироните, е извиването на горната им част при забиването.

Забийте пирон в дървото и то ще даде много плод

История на пирона

Любопитно ли ви е кога е възникнало производството на пирони? Те не са продукт на съвременния свят, макар машините, които произвеждат пирони с цилиндрична форма и които заменят ръчния труд и изковаването на пироните на ръка, да се появяват едва през 19 век. Още в Библията се споменава за пироните, както и за желязото за пирони, използвани от строителните работници на царете Давид и Соломон.

С пирони е закован и Спасителят на човечеството на кръста. Нещо толкова древно и с богата история, имащо ключово значение за човечеството, се е съхранило през хилядолетията и само е променило през тях формата си – от правоъгълна в цилиндрична.

Днес на пазара се предлагат десетки видове пирони или гвоздей, като се срещат и двете наименования на крепежните елементи, сред които всеки може да намери необходимия му и най-вече да си свърши работата с него, защото пиронът е лесен за забиване дори от дамите. Пробвайте. Само внимавайте със стените – там минават кабели, захранващи с ток. Поставянето дори на един пирон може да е особено опасно, ако не знаете къде какво се крие в стената ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com