Каква е разликата между скулптура и статуя?

8911
Каква е разликата между скулптура и статуя?
Снимка: iStock

Паметникът е структура, предназначена да отбелязва хора, събития, предмети, понякога животни, както и литературни и кинематографични герои. Най-често паметникът не изпълнява никаква друга функция, освен мемориална. Най-често срещаните видове паметници са скулптурна група, статуя, бюст, плоча с релеф или надпис, триумфална арка, колона, обелиск и др.

В архитектурно отношение паметниците организират пространството, често паметниците служат като визуален център на площад или друго обществено пространство.

В гробищата се издигат надгробни паметници, които често възпроизвеждат символи на религията на починалия (например кръст).

Чудесата на кинетичната скулптура (ВИДЕО)

Скулптура

Художникът рисува върху равнината на платното, но не можете да докоснете предметите на картината, не можете да ги заобиколите от всички страни, защото всичко изобразено на нея е само илюзия. Скулптурата има реален обем. Можете да я докоснете и да усетите изпъкналостта на формата, грапавостта на камъка, студената повърхност на метала или топлината на дървото. Затова скулптурата понякога се нарича пластика (от гръцки plastikos - подходящ за моделиране, ковък, пластичен).

В живописта можете да заснемете всичко: хора, приказни фантазии, исторически събития, гледки на природата ... Възможностите на скулптурата са по-ограничени. Скулпторите изобразяват предимно хора, понякога животни. Изглежда, че техните произведения трябва да бъдат монотонни. Но всъщност това не е така, защото образът на човек е многостранен. И това е лесно да се провери чрез сравняване на двете произведения.

Италиански артист продаде невидима скулптура за 15 000 евро (ВИДЕО)

Скулптурата е един от видовете изобразително изкуство, който художествено пресъздава околния свят с помощта на триизмерна форма. За разлика от живописта и графиката, скулптурата е обемна и се разглежда от всички страни, тя е триизмерна, като нещата, които ни заобикалят в ежедневието.

За да се доближи скулптурната творба до реалността, тя е оцветена. Така е било например в древен Египет. В европейското изкуство, наред с рисуваната скулптура, се оценява и естественият цвят на материала, от който е създадена статуята. Освен това има скулптура, изработена от различни материали. Тя е декоративна, понякога изглежда като скъпоценност. Това е статуята на Зевс Олимпийски - едно от седемте чудеса на света, създадено от слонова кост и злато.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com