Каква е разликата между ухапване и ужилване от насекоми?

3013
Каква е разликата между ухапване и ужилване от насекоми?
Снимка: iStock

Ухапванията и ужилванията от насекоми са често срещани по време на дейности на открито и могат да доведат до различни степени на дискомфорт, а в някои случаи и до здравословни проблеми. Въпреки че и ухапванията, и ужилванията се причиняват от насекоми, те се различават значително по начина на нападение, отговорните насекоми и последващите реакции, които предизвикват.

Ухапванията от насекоми обикновено се причиняват от насекоми като комари, бълхи и дървеници. Тези малки същества използват специализираните си устни частици, за да пробият кожата и да се хранят с кръв или други телесни течности. Ухапванията често изглеждат като червени, сърбящи подутини и могат да причинят лек до умерен сърбеж, подуване и дразнене. При някои хора може да се прояви алергична реакция към ухапвания от определени насекоми, което може да доведе до по-тежки симптоми като уртикария, обширно подуване или дори анафилаксия в крайни случаи. Ухапванията от насекоми обикновено са безвредни, но могат да бъдат неприятни и да се инфектират при прекомерно разчесване.

При ужилване от оса: Ето какво да направите

От друга страна, ужилванията от насекоми се причиняват от насекоми като пчели, оси, стършели и мравки, които притежават жила, за да защитават себе си или своите колонии. Когато се почувстват застрашени, тези насекоми впръскват отрова чрез жилото си в кожата на жертвата. Отровата може да причини силна болка, зачервяване, подуване и повдигнат, сърбящ обрив около мястото на ужилването. При някои хора с алергии към отровата на насекомите едно ужилване може да предизвика тежка и потенциално животозастрашаваща реакция. Това състояние е известно като анафилаксия и изисква незабавна медицинска помощ.

Една забележителна разлика между ухапванията и ужилванията е намерението на насекомото. Ухапващите насекоми, като комарите, търсят кръвна храна или препитание за своето оцеляване и размножаване. За разлика от тях жилещите насекоми, като пчелите и осите, използват жилото си като средство за самозащита или за защита на колониите си от предполагаеми заплахи.

Външният вид на ухапванията и ужилванията също се различава. Ухапванията от насекоми често оставят малка, зачервена и повдигната подутина на мястото на проникване, докато ужилванията обикновено оставят видимо жило в кожата, придружено от по-значителна и локализирана реакция.

Основните разлики между ухапванията и ужилванията от насекоми се състоят във вида на насекомите, намерението им да атакуват, външния вид на засегнатата област и потенциалната тежест на реакцията. Въпреки че повечето ухапвания и ужилвания са безвредни и могат да бъдат овладени с прости домашни средства, тежките реакции или признаците на инфекция трябва да предизвикат незабавна медицинска помощ, за да се гарантира благополучието на засегнатото лице. Вземането на предпазни мерки за избягване на контакт с насекоми, като например използване на репелент за насекоми, носене на защитно облекло и предпазливост около гнезда или кошери, може значително да намали риска от ухапвания и ужилвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...