Каква е разликата между зеле Кьосе и зеле Балкан?

43631
Каква е разликата между зеле Кьосе и зеле Балкан?
Снимка: iStock

В сезона на зелето, през месеца на туршията и киселото зеле, без които всяка родна изба е пуста и празна, ще си поговорим за най-подходящите сортове за приготвяне на вкусното ферментирало изкушение със зеле, моркови, зелени домати и други зеленчуци, което правим в бидони или буркани за зимата – туршията, както и за разликата между зеле Кьосе и зеле Балкан. И двата сорта са български, като обикновено хората считат, че зелето сорт „Кьосе“ е онова, от което е най-подходящо да приготвим зелевите листа за сърмите за зимата.

Това вярване е твърде пресилено, защото вкусна зимнина се получава и от зелето сорт „Балкан“. Какви са приликите и каква е разликата между зеле сорт „Кьосе“ и зеле сорт „Балкан“ е важно да знаете, за да направите оптималния избор в сезона на зимнината, част от която приготвяме и с вкусното и полезно, пълно с витамини и минерали зеле.

Как да си направим кисело зеле за 3 дни БЕЗ претакане и бъркане

Разликата между зеле Кьосе и зеле Балкан – голяма ли е тя?

Зеле „Кьосе“ е най-предпочитаният сорт за приготвяне на зимнина, за туршия и за зелеви листа за сърми, тъй като листата стават меки, вкусни, но са и здрави – трудно се късат и това улеснява навиването на кулинарната коледна вкусотия. Естествено, че цветът му е зелен, като нюансът се доближава до този на тревата, а големината е средна, като розетката е компактна.

Розетката на зелето сорт „Балкан“ също е компактна, като обаче големината на зелките обикновено е по-голяма и това помага за разпознаването на сорта от потребителите. Съществена разлика в цвета не се забелязва, което затруднява потребителя при различаването на единия от другия сорт.

Най-лесно ще успеете да различите зеле сорт „Кьосе“ от зеле сорт „Балкан“  по това, че главите на  зеле „Балкан“ са с приповдигнато чело, докато при сорта „Кьосе“ има леко изпъкнало чело. Нямате опит със сортовете и това не ви говори нищо? Може да е и по-лесно разпознаването – зелката „Кьосе“ е по-лека и въздушна от тази, която е от сорт „Балкан“. Ако пък и по тегло не усещате разликата, проверете броят на жилките от долната страна на кочана – това е нещо, което със сигурност ще може да направите, дори да нямате опит със зелето и сортовете му. Характерни за „Кьосе“ са петте броя жилки. По тях ще го познаете.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Ако се чудите по какво си приличат двата сорта, то приликите са много повече от разликите, като и двата сорта са идеални както за туршия и зелеви листа, така и за прясна консумация и готвене. Кьосето е по-популярно за налагане на кисело зеле за зелеви листа, но и сорт „Балкан“ не отстъпва по качества. „Кьосето“ е готово точно през ноември, късен сорт е, така че не сте закъснели да се насладите на вкуса, качествата и ползата от консумацията му.

Ако не сте сигурни, че е зелето, което сте избрали да закупите, е „Кьосе“, а се нуждаете именно от този сорт за зелевите листа, може да пробвате дали се навива навън външното листо на зелката, без да се сцепи. Ако се навива – това е вашето зеле, не се съмнявайте в избора си и може да се доверите на себе си след този простичък тест, ако не искате да проявите доверие към търговеца и той да ви помогне с информация кое зеле, предлагано от него, кой сорт е и за какво е най-подходящо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имате ли бенка на лицето? Ето какво означава това!

Колко са женските манастири в България?

30 положителни утвърждения при безпокойство - те ще успокоят и поддържат нервите ви

6 основни факта за соевото месо

Как се пише: радиатор, радиятор или радятор?

Бъдете подготвени: 5-те най-опасни дни през юни 2024 г

Знаете ли за какво помага топлата бира?

Къде не трябва да държите банкова карта: 6 често срещани грешки

8 впечатляващи ползи от лилавото зеле, които ще ви изненадат

4 знака, че е време да започнем нова глава в живота си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com