Каква е символиката на богомолката?

9460
Каква е символиката на богомолката?
Снимка: Istock

Какво представлява богомолката

Богомолката е насекомо, известно най-вече с факта, че женската убива мъжкия, след като се чифтосат. Популярна е с латинското име Mantis religiosa, което буквално означава “религиозен жрец”. Името получава от прочутия учен Карл Линей заради позата, която заема, когато лови плячката си, все едно се моли. Богомолката повдига предните си крачета и ги събира едно до друго, като че ли застава в религиозна поза. Държи главата си наведена, а дългите й криле, спуснати край тялото, наподобяват свещеническо расо.

Разпространена е в цял свят - Южна Европа, Азия, Африка, Австралия, Америка. Смята се за застрашен вид.
Богомолката е едро хищно насекомо, което достига до 7 см дължина. Женските са по-големи от мъжките, които достигат до 5 см дължина. В света съществуват над 2000 вида богомолки. Интересна е да се наблюдава, докато се храни, когато може да стои неподвижна с часове. Когато покрай нея мине насекомо, тя го хваща с предните си крачета и го притиска към задните си крака, за да не избяга.

Удоволствие или смърт?

Краката на богомолката са снабдени със специални шипове, които помагат за задържането на жертвата неподвижна. Мъжките богомолки предпочитат за храна дребни насекоми, докато женските богомолки се хранят с насекоми, които са по-едри дори от тях. Богомолката напада дори малки гущери, но не по-големи от 10 см. Когато богомолка се храни с гущер, процесът продължава над 3 часа.   

Защо женската убива мъжкия след чифтосване?

Години наред учени се чудят защо женският индивид убива мъжкия след чифтосване. Строежът на тези насекоми е такъв, че веднага след като започне чифтосването, главата на мъжкия пречи на правилното оплождане. Затова женската откъсва главата му и оплождането се извършва през останалото време, докато мъжкият все още е жив, но е без глава.

След оплождането богомолката изяжда мъртвия мъжкар, за да си набави достатъчно протеини в организма, които са  необходими, за да произведе оплодените яйца. След като снесе яйцата си в гнездо от пенеста слуз, богомолката умира. Мъжките богомолки, които оцеляват след чифтосване с женската, след няколко дни започват да губят ярките си цветове и постепенно умират. 

Символика на богомолката сред различните народи

Още от древността различните народи смятат, че богомолките са създадени, за да покажат на хората уважение към молитвата. 

Според мюсюлманите богомолките винаги гледат към свещения за тях град Мека, когато застават в типичната за тях поза на очакване - със скръстени предни крака.

Мароканците вярват, че ако човек се изгуби и срещне богомолка на пътя си, насекомото ще му покаже север с предните си крачета.

Бушмените от африканската падина Калахари толкова уважават богомолката, че никога не я докосват, защото смятат, че тя притежава изключителна магическа сила.

Италианците вярват, че ако човек се разболее, то е предизвикано от факта, че е “погледнат” лошо от богомолка. За жителите на Сардиния да убиеш богомолка, ще донесе голямо нещастие.

В източните страни богомолките символизират смелост, но и жестокост. В средновековна Япония богомолките се изобразяват върху дръжките на самурайските мечове. Днешните японци смятат, че ако видят богомолка, това предвещава скорошна смърт.

Защо никога не се убива богомолка според поверието?

В китайската медицина яйцата на богомолките се използват за приготвяне на отвари още от древността. Вярва се, че с тези отвари се лекуват рани от меч или стрела. Една от бойните техники в кунг-фу представлява поза, типична за богомолката при нападение.

В античността се предполага, че богомолката има душа, която не се е преродила в човешко тяло, а остава в тялото на насекомото между две прераждания в човешки образ.
Жителите на Азия мислят, че ако се изгубят в гора или планина, трябва да намерят богомолка. Накъдето сочат предните й крака, там е вярната посока.
В България богомолката е символ на късмет. Лоша поличба е да се убие богомолка.

Богомолката - символ на женската власт

Във всички народи и религии богомолката е символ на женската власт. Това вярване идва от факта, че женските изяждат мъжките след чифтосване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...