Каква е височината на Наполеон - нисък ли е бил императорът?

42740
Каква е височината на Наполеон - нисък ли е бил императорът?
Снимка: Getty Images/Guliver

В историческите филми и сериали шегите за ниския ръст на Наполеон едва ли някога ще свършат. Но откъде идва увереността, че великият пълководец е бил нисък - и колко висок, всъщност е бил той?

Наполеон знаел как да пази репутацията си и използвал различни методи за целта - включително цензура над френската преса при неговото управление и пренаписване на своята биография по време на заточението. Обаче, имало един неприятен аспект, който Наполеон не можел да контролира: слухът, че е нисък. Тази мълва била широко разпространена и се запазила векове след смъртта му.

Откъде се появили митовете за ниския ръст на Наполеон?

Според една версия, прякорът „Малкият ефрейтор“ бил даден на Наполеон от неговите войници. Той никога не е имал такова военно звание, а започва службата си с чин младши лейтенант от артилерията. Но по време на първите си военни кампании бъдещият император обичал да се облича в униформа на ефрейтор от Старата гвардия.

Как е воювал Наполеон Бонапарт

Според друга версия, Наполеон често е изобразяван на картини, заобиколен от свои сподвижници, които са значително по-високи от него. Така ръстът на маршал Мюра е 190 сантиметра, маршал Мортие е висок 195 сантиметра, а генерал Суам - 198 сантиметра. Естествено, на техния фон Наполеон изглежда доста по-нисък.

Но на една от творбите на художника Антоан-Жан Гро може да се видят група фигури на еднаква равнина, с които може да бъде сравнен генералът – картината е „Наполеон Бонапарт на посещение при болните от чума в Яфа, 11 март 1799 г.“ Нарисувана в 1804 г., тя представя епизод от египетския му поход - когато Наполеон, все още само генерал, посещава своите болни от чума войници във временна болница. Докосвайки един от болните, Наполеон сякаш предизвиква придружаващите го офицери, които страхливо притискат кърпи към лицата си. Там той не само изглежда героичен - но и не отстъпва на никого около себе си по ръст. Всички мъже наколо му са почти еднакви.

Роля във формирането на мита за ниския ръст на Наполеон имат и карикатурите на британския художник Джеймс Гилрей. На тях Наполеон е нарисуван много малък и с непропорционално голяма сабя. Например в гравюрата „Кралят на Бробдингнег и Гъливер“ крал Георг III държи Наполеон в дланта си и гледа французина през лорнет.

Действителният ръст на Наполеон е бил 5 фута и 2 инча или 167 сантиметра. Това е установено въз основа на резултатите от аутопсията, която след смъртта му е извършена през 1821 г. от неговияя личен лекар Франческо Антомарки. За Франция по онова време такъв ръст е над средното ниво. Същата височина е посочена в „Речника на Наполеон“, редактиран от Жан Тюлар.

Бил ли е нисък Наполеон?

Да, вярно е, че наричали Наполеон Le Petit сaporal - но този прякор, преведен като „Малкият ефрейтор“, не се отнася за ръста му, а изразява само привързаността на неговите войници.

Ако се съди по картината „Наполеон след абдикацията във Фонтенбло“ на Пол Деларош, може да допуснем, че императорът бил не само нисък, но и пълен. Доказано е обаче, че той е тежал около 72 кг. Възможно е да е придобил вид на пълен човек поради рак на стомаха, от който е починал. Баща му починал от същото заболяване.

Дали Наполеон е имал комплекси заради ръста си?

Както може да се смята за установено, Наполеон изобщо не е бил нисък. Но, в интерес на истината, гордостта му страдала от разпространяваните слухове. Те явно били, както се казва днес, чист „фейк“ - каквато примитивна пропаганда за известни политици се използва и днес. Такива слухове се появили едва, когато станал известен военачалник и политик; защото няма никаква информация да е бил дразнен като дете заради ръста или теглото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com