Какви храни не могат да се затоплят в микровълновата печка?

9061
Какви храни не могат да се затоплят в микровълновата печка?
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки факта, че микровълновата фурна се счита за безопасна, нейните вълни могат да променят състава на част от храната. „Един обяд в микровълнова фурна няма да убие никого, но ако ядете тези ястия в продължение на 10 години, модифицираната храна може да създаде благоприятна среда в тялото за развитие на заболявания, например за стомашно-чревния тракт“, казва диетологът Марият Мухина.

Основната част на микровълновата фурна - магнетронът - създава микровълни с честота 2450 MHz. Те действат върху водните молекули в храната, които започват да се въртят и поради създаденото триене се нагряват и правят храната топла. „В храната има много диполни молекули, с положителен електрически заряд в единия край и отрицателен заряд в другия. Това са молекули на протеини, мазнини и захари, но основното е, че самата водна молекула е дипол, продължава експертът.

Молекулите обикновено са подредени произволно. Но магнетронът ги изгражда стриктно по посока на силовите линии на полето, "плюс" в едната посока, "минус" в другата. Веднага щом полето промени посоката си към противоположната, молекулите веднага се обръщат на 180 градуса. За една вълна полето сменя полярността си 2 пъти, общо - 4 900 000 000 пъти в секунда! Микровълновата фурна кара молекулите да се „клатят“ с бясна скорост, а триенето между водните молекули и останалите молекули в храната ги разкъсва и деформира.“

Топ трик за почистване на микровълновата фурна само за 30 секунди без сода и оцет

Замразените храни губят витамините

Това важи особено за горски плодове като ягоди, череши и боровинки“, казва диетологът Алексей Доброволски. Под въздействието на микровълните се разрушава до 60% от витамин С. Някои зеленчуци е по-добре да не слагате в микровълновата. Например, алкалоидът соланин, съдържащ се в патладжана, става вреден поради канцерогенната трансформация на веществото под въздействието на микровълните. Част от витамините се губят от броколите.”

Според експерти съставът на картофите също се променя след среща с микровълнова фурна. „Нишестето в него претърпява хидролиза чрез микровълни, което води до образуването на тежки изомери и намаляване на хранителната стойност. В резултат на това работата на панкреаса се влошава при човек “, уточнява М. Мухина.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Офис служителите рискуват здравето си, като претоплят храна всеки ден в пластмасови съдове без етикет за микровълнова фурна. „Използвайки ги, ние добавяме част от канцерогените към храната, тъй като част от токсичните вещества преминават от пластмасата към продуктите“, казва диетологът. „Съдържащите се в пластмасата вещества влияят неблагоприятно на ендокринната система, което с течение на времето води до сериозни здравословни проблеми – автоимунни заболявания, астма, затлъстяване, някои видове рак и др.“

Освен това не можете да поставите храна с твърда черупка в микровълновата. „На първо място, това се отнася за яйцата. При нагряване на продукта се отделят водни пари и, ако продуктът е в обвивката, се създава вътрешно налягане, което може да доведе до експлозия.

Между другото не можете да поставите продукти с високо съдържание на вода (например домати) в микровълновата фурна. Поради рязкото повишаване на температурата, обемът вътре се увеличава и храната, като яйцата, просто експлодира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com