Какви са полезните свойства на зеления боб?

7421
Какви са полезните свойства на зеления боб?
Снимка: pixabay.com

Зеленият фасул е популярна храна в нашата кухня. Това не е случайно, той притежава на склад солидно количество витамини- А, С , В, Е. Микроелементите също са добре представени от хрома, желязото, фолиевата киселина, магнезия, калция и други. Много важно свойство на този зеленчук е, че не абсорбира токсините от околната среда.

Зеленият фасул е подходящ за подобряване на хормоналния фон поради съдържанието на витамините С, А, Е. Нужно е да се въвежда поетапно и внимателно в менюто на бременните, жените в менопауза, подрастващите, за да смекчи хормоналната буря в тялото в такива екстремни периоди от живота.

Полезните свойства на зеления боб са много. Препоръчват го за анемия, за подобряване работата на бъбреците, черния дроб, дихателната система, стомаха и органите на храносмилателната система, за сърцето и кръвоносните съдове.

Зеленият боб не съдържа много калории, поради което е диетична храна с широко приложение в кулинарията. Гарнитурите, включващи зелен боб са не само многобройни, но и са сред най-изисканите блюда. Отделните ястия с този боб са диетични и нискокалорични. Затова в много диети за регулиране на теглото има хранения със зелен боб.

Ето така е правилно да се консервира зелен боб. Рецептата я знаем от БАБА!

Зеленият фасул е не само храна, но и лекарство. Използва се главно при пациенти с диабет. Бобовите шушулки понижават нивата на захарта в кръвта, а това подпомага намаляването на дозите инсулин при болни от диабет.

Това действие се дължи на веществото аргинин във фасула, което действа на кръвната захар. Отварата от бобови шушулки е народен лек при диабет.

Бобът действа благоприятно и при нервни пристъпи, има успокояващо действие. Редовната му консумация профилактира зъбния камък и бактериалните инфекции. При туберкулоза допринася за бързо възстановяване.

При сърдечни проблеми зеленият боб също се изявява като лек, тъй като забавя процеса на стареене, образуване на плаки, развитие на атеросклероза, хипертония и нарушение на сърдечния ритъм.

Тъй като в зеления боб се съдържа цинк, той регулира обмяната на въглехидратите и нарушенията на липидния метаболизъм.

Зелен фасул – цяр за болните от диабет?

Съдържанието на мед пък действа на синтеза на хемоглобина и адреналина. При честа консумация на зелен боб диетата отпада като необходимост, теглото ще се регулира по естествен начин.

За мъжете този зеленчук също е полезен - пречи на образуване на аденоми и възстановяване на пикочно-половата функция и потентността.

При малки камъни в бъбреците може да се опита със зелен боб - продължителната консумация на зеленчука ги разтваря и изхвърля навън.

Диуретичният ефект на фасула прочиства излишните соли и затова се препоръчва при подагра и уролитиаза. Той чисти камъни и от жлъчката и е полезен при хепатит и други заболявания на черния дроб, тъй като възстановява функциите на тъканите му.

Запарки от бобови шушулки препоръчват народните лечители, а с бобчетата се лекуват рани.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com