Какво да ядем в жегите, за да не ги усещаме?

2530
Какво да ядем в жегите, за да не ги усещаме?
Снимка: monika1607 / Pixabay

В разгара сме на летните жеги и все по-често усещаме липса на тонус и енергия. Чувстваме се уморени и дехидратирани. Има начини, чрез които да подобрим състоянието си, един от тях  е чрез храната. Съществуват няколко суперхрани, които са изключително богати на хранителни вещества и много полезни за тялото в борбата с горещината. Ето някои от тях:

Горски плодове

Горски ягоди, касис, боровинки и къпини - тези продукти са в основата на традиционната китайска медицина. Те генерират студена енергия в тялото и са отличен източник за попълване на водните запаси поради високото си водно съдържание - над 92%.
Освен това, съдържанието на витамин С и фитонутриенти ги прави отличен естествен слънцезащитен крем.

Лимони

Как да преживеем жегата и да не заспиваме през деня?

Сънливостта в жегата за 90% от хората е нормално. Научете какви са причините за силната умора в горещините и какво ще ви помогне да пре...

С над 80% водно съдържание, лимоните и другите цитрусови плодове, са отличен източник за хидратация. Ако пиете лимон с вода няколко пъти на ден, намалявате високото кръвно налягане, стреса и нивата на холестерол поради високото съдържание на витамин С.

Диня

Динята е с най-високо водно съдържание сред всички плодове, богата е и на антиоксиданти. Консумацията на студена диня незабавно хидратира тялото ви и действа като противораково средство, защитавайки от увреждане, причинено от свободните радикали, UV-радиацията и други фактори на околната среда.

Краставици

Краставиците също рехидратират тялото, намаляват кожните мазнини, което ви кара да се чувствате свежи и охладени. Освен това, краставиците подхранват кожата, ноктите и еластичността на ставите.

Мента

Това е една от най-полезните храни за спасяване от жегите. Може да консумирате ментата самостоятелно или в комбинация с плодови напитки или други ястия. Тази подправка ще ви помогне да понижите температурата на тялото. Освен това, помага при лечение на астма, храносмилателни проблеми, гадене и главоболие. Може да се смеси с индийски фурми, манго на прах, кимион и кориандър, за да има още по-силен охлаждащ ефект.

Домати

Суровите домати действат като кожен хидратант и UV протектор поради високото съдържание на ликопен, витамин С, антиоксиданти. Трябва да знаете, че готвените домати също осигуряват всички тези полезни хранителни вещества, особено ликопен, който помага и за превенция на диабет и сърдечно-съдови проблеми.  

Зелени листни зеленчуци

Абсурдна жега в Гърция, Полша прати 50 пожарни на помощ (ВИДЕО)

Гърция е изправена пред най-горещия юлски уикенд от 50 години насам, предупреди водещ метеоролог, докато страната се задъхва от продълж...

В спанака, марулите и другите листни зеленчуци има много витамин А, който намалява кожните раздразнения и потъмняване и помага за UV защита. Освен това, тези зеленчуци са с водно съдържание от 80-95%, което има охлаждащ ефект и ги прави лесни за храносмилане. Морковите са друга храна, богата на витамин А, която успокоява реакцията на кожата при изгаряне от слънце.

Люти чушки

За разлика от другите изброени тук храни, които имат охлаждащ ефект, лютите чушки са точно обратното. Те ви “сгряват”, но и изпотяват, което нормализира телесната температура, стимулирайки рецепторите за горещина в устата и засилване на кръвообращението на тялото. Чрез изпотяване телесната температура намалява, което има охлаждащ ефект.

Летни салати

Един от най-добрите начини да охладите тялото, да се чувствате леки, но и сити, е като консумирате основно свежи и здравословни салати. Използвайте краставици, цвекло, чери домати, моркови, извара. Добавете малко сол, пипер, домашно приготвено сирене, нар. 

Супи

Свързваме супите със студените, зимни дни, когато седим на топло у дома и хапваме гореща пилешка или гъбена супа. Всички ястия с високо съдържание на течности действат хидратиращо на тялото и, съответно и охлаждащо. Хапвайте супа от разнообразни зеленчуци през лятото вместо такива с тежки меса.

Броколи

Независимо дали ги харесвате или не, броколите са чудесна храна. Те са с високо съдържание на фибри, които помагат при храносмилането, поддържане ниски нива на захарта и помагат при запек. Броколите съдържат полезни и здравословни въглехидрати. Макар да изглеждат плътни, те съдържат 91% вода. 

НАСА с предупреждение:Този юли май ще е най-горещият в историята

Юли 2023 вероятно ще бъде най-горещият месец от "стотици, ако не и хиляди години", заяви Гавин Шмид от Института за космически изследва...

Източник: Oladoc

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com