Какво казва позата, в която спите за личността и здравето ви?

1071
Какво казва позата, в която спите за личността и здравето ви?
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

След като приключите с нощната си рутина, гасите светлините и се сгушвате в леглото. Как се настанявате под завивките?

До този момент позицията ви за сън може да е напълно обичайна. Ако сте се установили в една и съща поза в леглото от детството си, може да не мислите съзнателно за това всяка вечер.

И все пак, независимо дали веднага се обръщате на една страна или прекарвате време в смяна на пози, за да се почувствате малко по-удобно, предпочитаната от вас поза за сън може да предложи някои важни прозрения за вашето здраве.

Някои позиции на сън са свързани със здравословни проблеми или по-добри резултати за здравето. Но дали обичайната ви поза на сън наистина има нещо общо с това кой сте като човек, както предполагат някои експерти?

Връзката между позицията на спане и личността

Вероятно не мислите много за това какво означава вашата типична поза за сън, освен желанието за оптимален комфорт, докато спите. И все пак някои психолози и експерти по съня предполагат, че личността може да вземе предвид позата на сън и да предложи известна представа за вашите черти и поведение.

След изследване, проведено с малко над 1000 възрастни, за да разкрие всякакви връзки между позата на сън са получени следните резултати:

Позицията на плода е най-често срещана, особено при жените. Тази позиция може да бъде свързана със срамежливост и чувствителност.

Хората, които спят на една страна с протегнати ръце, може да са открити, но донякъде подозрителни. Те също така са склонни да се придържат към решенията си.

Спането по корем с вдигнати ръце или под възглавницата е свързано с общителен характер и неприязън към критиката.

Тези резултати вероятно се интерпретират най-добре с обилно поръсване на сол, тъй като проучването има и няколко ключови ограничения:

Разглеждат се само резултатите от около 1000 души - доста малък брой в сравнение с общото население.

Хората сами съобщават за позицията си на сън и личностните си черти, оставяйки повече място за потенциални пристрастия.

Според друго проучване относно позата на сън е излязло следното:

Хората, които спят на една страна със спуснати ръце, вярват, че спят достатъчно и са „по-здрави“ от хората, които предпочитат други пози.

Хората, които имат висше или по-високо образование, са по-склонни да предпочетат феталната позиция, отколкото тези, които са завършили по-малко образование.

Поколението X и милениалите са по-склонни да предпочитат да спят на стомаха, отколкото бейби бумърите. Бейби бумърите, от друга страна, са по-склонни да спят на една страна с протегнати ръце.

Интровертните хора са по-склонни да избягват да спят по корем с вдигнати ръце.

Защо се събуждате в 4 часа сутринта или по едно и също време всяка нощ?

Отново, проучванията не са същите като контролираните проучвания и други научни изследвания, а други експерти по съня не са толкова сигурни относно връзката между съня и личността.

Връзката между позицията на сън и здравето

Има много повече доказателства за свързване на позата на сън с определени аспекти на здравето и благосъстоянието, както положителни, така и отрицателни. Ето какво трябва да знаете за всяка позиция за сън.

Спане настрани

Експертите често препоръчват спане настрани, тъй като тази позиция може да помогне за облекчаване на хъркането и подобряване на храносмилането.

Ако спите на дясната си страна обаче, може да забележите влошаване на симптомите на киселинен рефлукс или други храносмилателни проблеми. Спането на лявата ви страна държи стомаха ви под хранопровода и го прави по-труден за повишаване на стомашната киселина.

Страничният сън по време на бременност се свързва с подобрено здраве на майката и плода, но тук също се предпочита лявата страна. Спането на лявата страна не само намалява киселините, но също така помага за насърчаване на притока на кръв и облекчава натиска върху матката.

Страничното спане също може да помогне за облекчаване на болката в долната част на гърба и да подобри изравняването на гръбначния стълб, но може да ви се стори трудно да спите настрани, ако имате болки във врата или раменете.

Спане по корем

Докато спането по корем може да има някои предимства за обструктивна сънна апнея и хронично хъркане, то също така натоварва врата и долната част на гърба, особено ако спите на по-меко легло. Това напрежение може да извади гръбнака ви от неутралната позиция и да причини продължителна болка.

Учени посочиха храните, които помагат при безсъние

Хората с обструктивна сънна апнея, сериозно медицинско състояние, при което дихателните пътища многократно се блокират по време на сън, са склонни да имат повече проблеми с дишането, когато спят по гръб. Това вероятно е, защото дихателните пътища се блокират по-лесно, когато лежите по гръб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com