Какво казват подаръците

29996
Какво казват подаръците
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Подаръците биват най-различни. Освен те самите е важно още и начинът, по който ги поднасяме: доколко уверени се чувстваме в този моменти, колко фантазия и вкус влагаме в самия ритуал. Френският психолог Мариз Ваян разшифрова най-разпространените видове поведение при подаряването на подаръците.

Да подарявате това, което на самите вас е липсвало

Емоционалната интелигентност - как да я използваме?

Нашите емоции, това благословия ли е или нещо пречещо в живота? Съвременните учени считат, че не е нито едното нито другото. Емоциите с...

В детството ни страстно сме мечтали за нещо, което така и не сме получили: велосипед, кукла, влакче… През първите си години детето възприема това като неспособност да родителите му да го дарят с любов, от която то толкова много се нуждае. Пораствайки, ние понякога получаваме като подарък вещи, които носят следата на тези, неполучени в детството ни дарове. Човекът, който ни ги подарява, в действителност ни поднася несбъдната любов, която ни е липсвала.

Подаръци, които носят полза

Миксер, бормашина, кухненски аксесоари… Тези полезни подаръци най-често разочароват. Въпросът не е в това, че избралият ги не влага чувства в тях или пък фантазия. Понякога този вид подаръци носят безмълвни нетактични послания. Сешоар за жената, прахосмукачка за булката – в желанието си да помогнат на близките си лесно може да се види намек относно недостатък във външността, липсата на умения или прекалено материални интереси.

Натоварващи подаръци

Покрай волята ни подаръка може да ни натовари с бремето на отговорността: коте, което не сме искали, аквариум, изискващ много грижи… Освен това подаръкът с двойно дъно може да има за цел да постави под съмнение авторитета ни, например бабата подарява на внучето вещ, която родителите са отказали да му вземат. Или да ви лишат от удоволствието да изберете и да си купите нещо много лично.

Какво искат децата от Дядо Коледа

Деца разказаха пред БГНЕС какво обичат да правят по това време на годината. 3-годишната Ирина разказа, че Дядо Коледа й е донесъл кукл...

Разкошните подаръци

Снабдявайки близките си с царски подаръци, човек заявява своята изключителност, обсега на жеста го възнася над тълпата. Понякога извънредната щедрост говори за стремежа на дарителя да доминира над околните, да желанието му да властва над останалите. Малко са тези, които съчувстват на момичето, чийто поклонник я обсипва с бижута, и все пак…

Никога и на никого да не правите подаръци…

… или да подарявате глупости. Често зад маската на скръндзата се крие ранима и уязвима личност. Може би в детството му родителите не са му позволили да повярва в това, че е способен да дарява радост и сега той се опасява да не разочарова останалите. Вместо да поеме отговорност за избора на подаръка, да вложи нещо от себе си в него, той предпочита да „мине“ с нещо формално или изобщо да се въздържи от подарък. Често такъв човек сам страда от това, че поведението му обижда близките му.

Ваучери за подарък

Повечето мъже купуват подаръци в последния момент

Проучване във Великобритания показа, че започне ли обратното броене до Коледа, мъжете получават истински световъртеж . Всеки пети предс...

Ваучерът или пликът с пари е лесен и ефективен начин да се справиш с проблема за избора. Но това, което на някой ще се стори равнодушие, може да означава страх от избора. В нематериалността на този подарък звучи срамежливостта на човека, който се притеснява да се прояви, себе си, въображението и вкуса си. А така също и уважението му към нас: ако самият той не знае, как да го изрази, за него е важно да ни достави удоволствие.

Грандиозна опаковка

Някои хора полагат изключителни усилия, за да опаковат подаръка: те превръщат връчването му в бляскав спектакъл, съпроводен със стихове, измислят необикновена опаковка. На пръв поглед с това те ни оказват особена чест, споделяйки творческите си способности и времето си. Такъв човек (както и всеки друг) проявява в подаръка личността си, заявявайки за нейната изключителност.

Във всеки акт на дарение участват трима: този, който подарява, този, който приема и този, който наблюдава отстрани – един въображаем наблюдател, на когото даряващият подсъзнателно се стреми да докаже нещо.

Вижте още интересни статии за отношения, родителство и здраве в СРодители

15-те най-неподходящи подаръци за жената

Ясно е, че перфектният подарък зависи от човека, за когото го купувате: има мъже, които мечтаят за парфюм, и жени, които биха се зарадв...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com