Какво липсва на организма, ако имате сухи и напукани устни

8500
Какво липсва на организма, ако имате сухи и напукани устни
Снимка: StockSnap / Pixabay

През есента, зимата и ранната пролет много хора се оплакват от сухи и напукани устни.

Промените в температурата очевидно се отразяват на състоянието на устните ни (ето защо през това време трябва по-често да посягаме към защитни червила или балсами), но те не са единствените.

Съществуват още много причини за това заболяване. То може да бъде признак и на дехидратация или хранителен дефицит, например. Не забравяйте да проверите дали проблемът с напуканите устни не ви съпътства само когато стане по-студено времето.

Устните първо се изсушават, а след това се напукват. Този вид проблем се дължи на факта, че устните, за разлика от други части на лицето, не произвеждат себум. През по-хладните месеци устните могат да се напукат поради малкото количество влага във въздуха. През отоплителният сезон и сухотата на въздуха определено не са полезни за тях. Интересно е, че през лятото устните също са склонни към напукване, в резултат на прекомерното излагане на слънчева светлина.

Напукани ъгълчета на устните – за какво алармират?

Навиците ни, като често облизване на устните или хапане на устните, също водят до изсушаване и напукване на устните. Облизването, противно на това, което си мислите, всъщност не овлажнява устните. Слюнката всъщност лишава епидермиса от влага, като увеличава сухотата на вермилиона, който е много тънкият външен слой на устните.

Продуктите, които използваме, не са маловажни. В студеното време трябва да избираме по-скоро мазни червила, отколкото овлажняващи продукти. През лятото трябва да нанасяме овлажняващо червило с UV филтър. Добре е да сме внимателни по отношение на червилата и гланцовете за устни, които избираме. Някои от тях могат да съдържат много химически добавки.

Алергиите към съставките на грима също могат да бъдат причина за сухи, напукани устни (в този случай може да се появи и изтръпване, сърбеж, парене и подуване).

Някои лекарства също могат да причинят напукване на устните, като например ретиноидите (използвани предимно за лечение на дерматологични заболявания) и химиотерапевтичните средства (използвани за лечение на инфекциозни заболявания).

Ще забравите за напуканите устни през зимата с този хитър трик

Сухотата и напукването на устните могат да бъдат причинени и от дехидратация, висока температура и недохранване. Възможно е също така да се касае за бактериални и вирусни инфекции и гъбични инфекции.

Проблемът с напукването на устните може да е резултат и от хранителни дефицити, най-вече от липсата на витамин А, витамини от група В и желязо.

Когато организмът страда от недостиг на витамин А, освен кожни проблеми, може да се очакват сухи очи, липса на апетит или понижаване на имунитета.

Дефицитът на витамин В2 причинява възпаление в ъглите на устата и устната кухина, а дефицитът на витамин В3 се проявява със зачервяване на кожата и повишена чувствителност към слънцето. В случай на недостиг на желязо симптомите включват кариеси, чупливи нокти, косопад и чувство на изтощение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com