Какво може да се крие зад най-често срещаната кашлица?

5066
Какво може да се крие зад най-често срещаната кашлица?
Снимка: iStock

Дихателните пътища условно се разделят на 2 групи - горни (носни кухини, назофаринкс и орофаринкс) и долни (ларинкс, трахея и бронхи).

1. Суха кашлица

Характерен е за трахеит и назофарингит и се появява най-често преди заспиването на детето, през нощта или веднага след събуждането. По правило такава кашлица е много натрапчива - храчките не изчезват. Детето диша през устата, лигавицата на фаринкса "изсъхва", слузта се стича по задната стена на фаринкса - и се появява кашлица.

2. Влажна кашлица

Характеризира се с появата на слузеста храчка – с отделянето й кашлицата спира, но след това, когато секретът се натрупа, отново започва кашляне. Такава кашлица се появява при бронхит или пневмония и е знак за наближаващо възстановяване. В този случай детето е показано да приема отхрачващи, а понякога и антибактериални лекарства.

Напитките, които моментално ще ви избавят от подуването на корема

3. Лаеща кашлица

Свързано е с увреждане на гласните струни, като например при остър ларингит. Това вирусно заболяване често води до стесняване на лумена на ларинкса и следователно до затруднено дишане - това състояние се нарича круп, среща се при деца от 6 месеца до 3 години. По правило детето си ляга напълно здраво или с лека хрема, но внезапно се събужда през нощта. Има лаеща кашлица, промяна в гласа и шумно дишане (тези симптоми са характерни за круп от 1 степен).

4. Кашлица при коклюш

Това остро инфекциозно заболяване се характеризира с пристъпи на конвулсивна кашлица. Пристъпът започва с 2-3 дълбоки шока от кашлица, последвани от поредица от кратки шокове, завършващи с дълбоко свистене – поради конвулсивно стесняване на ларинкса – вдишване. След това има отделяне на вискозни храчки и повръщане. Такива атаки се повтарят от 5 до 30 (или повече) пъти на ден. Коклюшът е опасен - може да се усложни от пневмония, кървене от носа и дори спиране на дишането. Най-ефективният начин за предотвратяване на това заболяване е ваксинацията.

Ако искате кафето да е полезно за здравето ви, направете това

5. Коклюш

Това е същата натрапчива кашлица, както при истинската магарешка кашлица. Типично е например за кистозна фиброза - при това генетично заболяване са засегнати всички ендокринни жлези, храчките стават много вискозни и поради това се образуват тапи, които затварят лумена на бронхите. При магарешката кашлица се появява с трахеит, както и при навлизане на чужди тела в бронхите.

6. Спазматична кашлица

На фона на бронхиална обструкция възниква обсесивна и хрипова кашлица (те набъбват, отделя се повишено количество слуз, възникват спазми). При алергичните деца, поради повишената чувствителност на бронхите, има склонност към обструктивен бронхит - тези заболявания се характеризират със задух, дълбоки издишвания, хрипове, които се чуват дори от разстояние.

7. Кашлица по време на хранене

Обикновено протича с дисфагия  и гастроезофагеален рефлукс, който се среща при всички здрави деца в кърмаческа възраст и изчезва до 8-10 месеца без лечение. Въпреки това, понякога рефлуксът се отбелязва и при деца на възраст над една година - той е придружен от продължителна суха или нощна кашлица, появата на задух и хрипове.

Тези храни елиминират излишната сол от тялото

8. Кашлица при усилие

Може да се наблюдава при деца с вродени сърдечни дефекти, както и при някои бебета с бронхиална астма.

9. Психогенна (обичайна) кашлица

Обикновено това е реакция на най-различни стресови ситуации – в семейството, детската градина или, например, училището. Освен това може да се появи при деца с повтаряща се кашлица от едно или друго естество. Обичайната кашлица има характерни черти - редовност, висока честота (няколко пъти в минута), "метален" вкус. Тя се появява само през деня, детето спи спокойно.

Не се самолекувайте! Не забравяйте: само лекар може да диагностицира и да предпише лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com