Какво можете да разберете за човек по ноктите му?

1831
Какво можете да разберете за човек по ноктите му?
Снимка: iStock

Колко опасно е, ако ноктите ви внезапно променят цвета и формата си? Какво означава това?

Ноктите не само изпълняват защитна функция, но също така се считат за показател за цялостното здраве на човека. Чупливостта и отделянето, промените в цвета, браздите и удебеляването са най-честите проблеми, с които пациентите се обръщат към ортопедите.

Ето какво могат да означават подобни промени.

Чупливост

Чупливите нокти или онихорексисът са често срещано състояние. То се свързва както с външни, така и с вътрешни фактори. Ноктите могат да станат чупливи заради честата употреба на домакински химикали с агресивни съединения, използването на нискокачествени продукти за маникюр или педикюр, включително лакочистител с ацетон, който изсушава нокътната плоча.

Друга често срещана причина е нараняване.

Вътрешните фактори включват различни заболявания и патологии, които могат да провокират дисекция. На първо място, това е дефицит на витамини и минерали: желязо, калций, цинк, витамини от група В.

Как да отгледаме дълги и здрави нокти: 4 тайни на домашната грижа

Удебеляване

Удебеляването на нокътя е типичен признак на гъбична инфекция. Понякога обаче проблемът показва по-сериозни патологии и хронични заболявания.Така удебеляването на нокътя, съчетано с гъбички, е типично за пациенти с диабет.

Нокътните плочки също често стават по-дебели при възрастни хора или при хора с наранявания на пръстите. Удебеляването се появява под въздействието на различни фактори - от гъбична инфекция до свързано с възрастта влошаване на кръвообращението.

Пожълтяване

Пожълтяването на ноктите често се развива заради гъбична инфекция или хиперкератоза. Понякога обаче може да се появи и на фона на хронични чернодробни заболявания, жълтеница или дерматологични заболявания.

Не се изключва влиянието на агресивни външни фактори. Особено често такъв проблем може да бъде провокиран от редовен контакт с агресивни препарати и почистващи препарати, нискокачествени лакове и основни покрития.

Пушачите често могат да бъдат разпознати по жълтите нокти.

Зеленикав цвят

Позеленяването на ноктите най-често се причинява от Pseudomonas aeruginosa, бактерия от рода Pseudomonas. Може да попадне под нокътя в резултат на нараняване или при частично отделяне на нокътната плочка от леглото. От това страдат любителите на изкуствени нокти и тези, чиито ръце или крака често са във вода, също са изложени на риск.

Бразди

Напречните и надлъжни бразди върху нокътната плочка са друго популярно оплакване сред пациентите. Надлъжните бразди са заради наранявания на нокътната гънка или на фона на някои хронични заболявания. Напречните бразди могат да се появят и при нараняване на нокътната плочка. Други възможни причини са предишни инфекции и навикът да гризате ноктите.

Бели петна

Белите петна и ивици по ноктите обикновено се свързват с дефицит на калций в организма, което всъщност не е така. Много по-често проблемът възниква заради натъртвания по ноктите, продължителен контакт с химикали, използване на евтини лакове и навика да гризате ноктите.

В някои случаи петната могат да бъдат симптом на кожни патологии, системни заболявания или да се появят по време на приема на определени лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com