Какво никога не трябва да ядат котките?

20858
Какво никога не трябва да ядат котките?
Снимка: Istock

Макар да са хищници, котките често са непридирчиви към храната и с удоволствие могат да споделят вашата. Любопитни по природа, неосъзнаващи, че не всичко на масата, което вие поднасяте към устата си, е добро и за тях, мъркащите ви любимци могат не само да се почувстват зле от определени храни, но се оказва и че съществуват човешки храни, токсични за писаните. Не казваме да не сервирате от месото на трапезата и в купичките на котаранките ви, но за да ги храните безопасно с човешка и домашно приготвена храна вместо с котешка такава, следва да знаете какво не трябва да ядат котките и кои храни са потенциална опасност за здравето и живота на домашния ви любимец.

Важно е да имате предвид, че с котка в дома ситуацията удивително напомня тази за малко дете в къщата ви, следователно ще бъде крайно недостатъчно просто да не слагате в чинийките вредни, опасни и токсични храни. Следва да ги държите далеч от писаните, на безопасно място – в хладилника или висок шкаф, който се затваря сигурно. Нали знаете, че домашната ви прелест може да отваря някои шкафове? Имайте го предвид и дръжте токсичните храни на място, до което няма достъп. А кои са тези токсични храни и какво никога не трябва да ядат котките?

Какво не трябва да ядат котките, тъй като е токсично за тях?

1.       Алкохол и храни с алкохол

Всъщност една от най-вредните храни за мъркащите пухчета не е храна, а напитка – алкохолът. Ясно е, че едва ли ще дадете на котката си от ракията в чашата, но е възможно да я почерпите бонбон или друг сладкиш с алкохол, ако обича сладичко. Ще сгрешите, тъй като котките не трябва да ядат нито сладки храни, нито такива, съдържащи алкохол. Животинчето няма да се натрови от хапка бонбон с ром, но при погълнато количество ситуацията се превръща в животозастрашаваща. Само две чаени лъжички уиски могат да причинят кома при 5-килограмова котка, така че бъдете изключително внимателни.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

2.       Шоколад

Като споменахме да не давате никога на котката си сладичко, визирахме на първо място шоколада и храните, съдържащи шоколад. Токсично  всъщност е какаото в него, което съдържа метилксантини – съединение, открити в много растения, но токсични за котките. Симптомите при отравяне с шоколад варират в широки граници, а токсичността може да се прояви както с по-леки симптоми – диария, повръщане, така и с тежки и животозастрашаващи – висока температура, гърчове, сърдечен арест, кома.

3.       Грозде

Учените все още не са открили точно кой елемент, съдържащ се в гроздето, е токсичен за котките, но пък са установили, че стафидите въздействат също толкова неблагоприятно на здравето на домашния ви любимец. Някои тестени продукти и дори хляб съдържат стафиди, така че бъдете внимателни. Опасните последствия от консумацията на грозде или стафиди могат да се изразят с бъбречна недостатъчност – достатъчно сериозно заболяване с летален край в последен стадий, за да не пренебрегвате съветите на тема „Какво не трябва да ядат котките?“ Рядко ще видите котка, която проявява интерес към грозде, но все пак внимавайте.

Как котките намират пътя си към дома: Никога няма да познаете

4.       Черен дроб

Това вероятно ви изненада. Тук дозата прави отровата обаче. Токсичността ще се прояви, ако прекалите с храните, богати на черен дроб. Тя се дължи на витамин А, който, когато е приеман  в прекомерни количества, води до изкривяване на костите и остеопороза, да, котката ви също може да страда от тях.

5.       Млечни продукти

Митът, че котките обожават мляко, е точно това – мит. Дори онези пухкави приятелчета, които обичат млякото, следва да не вкусват от него. Причината е в съдържанието на лактоза, която е вредна за котките и предизвиква диария, изключително опасна за малки котенца, тъй като бързо води до обезводняване и може да причини дори смърт. Щом лактозата е онова, което вреди, ясно е, че и млечните продукти, а не само млякото, не трябва да се сервират на котка.

6.       Лук и чесън

И двата зеленчука, които са от ключово значение за здравето на хората, могат да причинят тежко състояние у домашния ви любимец, тъй като са токсични за него. Обръщаме внимание, че говорим и за храни, съдържащи чесън и лук, без да е от значение дали суров, дали на прах. Лукът може да разгради червените кръвни клетки на котката, което може да причини слабост, задух и анемия, като същото се отнася и за чесъна. Внимавайте с месото, което приготвяте в дома си. Много често то е с лук, но вие пропускате този факт.

7.       Сурови продукти

Това се отнася най-вече за месо, яйца и прочие, които често съдържат бактерии като Salmonella и E. coli, вредни за здравето и на хората, и на животните. Ако ще консумирате сурово месо като нашумялата сурова кайма например правете го далеч от досега на котката. Нещо повече – WebMD обяснява, че суровите яйца съдържат ензим, който намалява усвояването на витамин B и неминуемо води с времето до проблеми, свързани с кожата и козината.

Информирайте се от сигурни източници, преди да поемете грижа за пухкав приятел, какво е удачно да слагате в паничката му и какво какво никога не трябва да ядат котките, за да избегнете инциденти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...