Какво са суеверията?

11476
Какво са суеверията?
Снимка: iStock/Guliver

Първата стъпка необходима за да се разбере какво означава суеверието, е да се установи етимологичният му произход. По този начин откриваме, че "Superstición" идва от латински и по-точно от сумата от три компонента на този език: представката „супер-“; глаголът „гледам“, който е еквивалентен на „стоящ“; и наставката „-cion“, която е синоним на „действие“ или „ефект“.

Суеверието е вяра, която противоречи на разума и е чужда на религиозната вяра. Суеверните вярват, че някои явления имат магическо или мистично обяснение.

Например: „Поради суеверия никога не ходя под стълба“, „Иван не иска да се ожени във вторник, 13-ти поради суеверие“ и още много други.

Суеверие и традиция

Суеверието често се основава на популярни традиции, които се предават от поколение на поколение. Това означава, че в рамките на една общност предците, които твърдят, че някои действия (като например амулет или повтаряне на определени думи) благоприятстват късмета или държат далеч от негативното, предават тези вярвания на своите потомци.

Много са суеверията, които вече са част от нашето културно наследство или традиция. Сред най-значимите обаче са следните:

- Черната котка, която пресича пътя на човек, означава лош късмет. Това е суеверие, произтичащо от установената от Светата инквизиция идея, че това животно е прераждане на Дявола.

- Картина, която е окачена криво и след това пада, е лош късмет. В този случай тази идея е резултат от вярата, която съществува в Древна Гърция и която казва, че ако това се случи с портрета на лидер, той ще умре за кратък период от време.

- Седем години нещастие води счупването на огледало. Това суеверие произтича от факта, че в древни времена този елемент е бил установен като елемент на гадаене и разпадането му показва, че нещо ще се обърка много и ще се случи голямо нещастие.

- Издухайте свещите за рожден ден с един духване. Това е поличба за късмет и произхожда от Средновековието, защото тогава е въведена в действие като начин да оставим миналото зад гърба си.

Вярвайки в суеверия, човек приписва причинно -следствена връзка между събитията на свръхестествена сила. Суеверен човек може да повярва, че черна котка носи лош късмет и ако попадне на такова животно на улицата, той ще предпочете да отстъпи и да не пресече пътя си с този на котката. Разбира се, че нищо и по никакъв начин не доказва, че черните котки имат способността да влияят върху съдбата или богатството. От друга страна, ако суеверният човек види черна котка и след това се препъне, той ще припише падането на присъствието на котката, дори и да се е спънал без да иска от не добре подредена тротоарна плочка.

Днес много хора съчетават религиозни вярвания със суеверия. Това означава, че католикът може да предпочете да не отваря чадър на закрито, тъй като извън християнската си вяра смята, че подобно действие ще донесе нещастие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com