Какво се случва, ако спим по-малко от 6 часа?

1219
Какво се случва, ако спим по-малко от 6 часа?
Снимка: iStock

Сънят играе решаваща роля за поддържане на цялостното здраве и благополучие, а постоянният сън по-малко от 6 часа на нощ може да има дълбоки последици както за физическото, така и за психическото здраве. Въпреки че индивидуалните нужди от сън могат да варират, общият консенсус сред експертите по съня е, че възрастните трябва да се стремят към 7-9 часа сън на нощ, за да поддържат оптимално функциониране. Когато продължителността на съня постоянно пада под 6 часа, могат да се проявят няколко неблагоприятни последици.

Един от най-непосредствените и забележими ефекти от недостатъчния сън е въздействието върху когнитивните функции. Лишаването от сън може да доведе до нарушена концентрация, дефицит на паметта и намалена бдителност. Това може да затрудни изпълнението на ежедневните задачи, производителността на труда и способността за вземане на решения. С течение на времето хроничното лишаване от сън може да допринесе за дългосрочно влошаване на когнитивните способности и повишен риск от невродегенеративни заболявания.

4 изпитани скандинавски трика за по-добър сън

Недостатъчният сън се отразява и на физическото здраве. Имунната система разчита на достатъчно сън, за да функционира оптимално. Когато сънят е постоянно ограничен, способността на организма да се бори с инфекциите и болестите се нарушава, което води до повишена податливост към заболявания като обикновена настинка и грип. Освен това хроничното недоспиване е свързано с повишен риск от по-сериозни здравословни състояния, включително сърдечносъдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Хормоналният баланс в организма е тясно свързан със съня и нарушенията в режима на сън могат да повлияят на хормоналното регулиране. Лишаването от сън може да доведе до повишаване на хормона на стреса кортизол, който, когато се повиши с течение на времето, може да допринесе за повишени нива на стрес, тревожност и дори депресия. Освен това недостатъчният сън може да наруши баланса на хормоните на глада, което да доведе до повишен апетит и по-голяма вероятност за увеличаване на теглото.

Освен това въздействието на недостатъчния сън се разпростира и върху сърдечносъдовата система. Проучванията показват, че постоянният сън по-малко от 6 часа на нощ е свързан с повишен риск от хипертония и други сърдечносъдови проблеми. Липсата на адекватна почивка натоварва допълнително сърцето и кръвоносните съдове, като с течение на времето допринася за развитието на сърдечносъдови проблеми.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Освен физическите и когнитивните последици, недостигът на сън може да повлияе и на настроението и емоционалното състояние. Лицата, които постоянно спят по-малко от 6 часа, могат да изпитват раздразнителност, промени в настроението и цялостно намаляване на емоционалната устойчивост. Взаимоотношенията, както личните, така и професионалните, могат да бъдат обтегнати в резултат на повишената емоционална чувствителност и намаленото търпение.

Постоянният сън по-малко от 6 часа на нощ има далечни последици както за физическото, така и за психическото здраве. Даването на приоритет и поддържането на здравословни навици за сън е от съществено значение за цялостното благосъстояние и хората трябва да имат предвид потенциалните рискове, свързани с хроничното недоспиване. Установяването на постоянен режим на сън, създаването на комфортна среда за сън и преодоляването на всички основни нарушения на съня са важни стъпки за насърчаване на по-здравословен и балансиран живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com