Какво се случва с братята на хан Аспарух?

44327
Какво се случва с братята на хан Аспарух?
Снимка: Peter80 / CC BY-SA 3.0

Хан Аспарух, създателят на Дунавска България, синът на Кубрат от прабългарския род Дуло, имал четирима братя – Баян, Котраг, Кубер и Алцек. Спорни са годините им на раждане, тъй като по различното летоброене са посочени различни години, спорни са и имената им, тъй като били известни и с повече от едно име (например Баян е сочен и като Боян, а Котраг според твърдението на редица историци не е име, а прозвище), но делата и участта им са безспорни, потвърдени и подплатени с исторически факти и данни.

Знаете ли къде се намира Онгъла – мястото на известната битка

Братята на хан Аспарух и участта им

Известно е, че не най-големият син наследява трайно хан Кубрат, както повелявала традицията. Какво се е случило с братята на хан Аспарух, че се е наложило най-големият да отстъпи полагащото му се право като първороден син?

- Боян

Боян, известен още като Баян (името означава войн), е наричан „Бат Баян“, което сочи, че най-вероятно това е бил най-големият син на Кубрат, който следвало да го наследи. Той успял да управлява Велика България едва 3 години, тъй като поражението, което му нанесли хазарите, го принудило да се съюзи с тях, за да не загуби живота си – присъда, произнесена от Съвета на великите боили, свалили го от престола след загубата и поставили там хан Аспарух. Баян извършил предателство, присъединявайки земите си към отцепените от хазарите земи от Велика България, за да спаси живота си и властта си.

Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?

- Котраг

Историята разказва, че Баян е последван и подкрепен от брат си Котраг, който е сочен и като основател на Волжка България. Днес наследници на народа на Котраг са главно руснаците и украинците.

- Куберг

Куберг, четвъртият син на Кубрат и един от по-малките братя на хан Аспарух, не се поддал нито на страха от хазарите, нито на съблазън за титли и власт, не последвал братята си Баян и Котраг, поради което се наложило да бяга и да се спасява към аварските владения в Банат, населявани главно от българи. Подчинил се на аварите и присъединил своите територии към техните, но българите по тези земи били толкова многобройни, че скоро спечелил уважението и на населението, и на аварския елит. За разлика от братята на хан Аспарух, които били по-големи, Куберг – малкият брат – не предал нито баща си, нито Аспарух и макар да е бил в съюз с аварите и уважаван от тях, Куберг се включил в битките между тях и Аспарух на страната на брат си. Рамо до рамо двамата братя връщат част от земите си.

Кой е бащата на хан Аспарух?

- Алцек

Алцек, считан за най-малкия от братята на хан Аспарух, управлявал онези племена във Велика България, които изповядвали християнството, поради което крайно неблагоприятни били отношенията му с изповядващия юдейската религия най-голям брат – Баян. Фактът, че е християнин, не дал възможност на Алцек да се съюзи и с аварите, поради което заминал към Италия, населявана от многобройни българи. Лангобардите му дали убежище и му съдействали да отведе българите, тоест своите племена и народ, в ненаселени земи около Везувий, където живели мирно и по християнски.

Братята на хан Аспарух и заветът на техния баща

Явно е, че синовете на хан Кубрат, известен с приказката и легендата за 5-те пръчки, които били силни заедно и слаби сами, не последвали завета на баща си да са единни. Разделени от жажда за власт, непримиримост, различна религия, страх за живота, с течение на обстоятелствата или просто от различни възгледи, те поели по различни пътища по света, като само Аспарух е постигнал заветната цел да основе и остави след себе си родна българска земя – Дунавска България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com