Знаете ли къде се намира Онгъла – мястото на известната битка

55227
Знаете ли къде се намира Онгъла – мястото на известната битка

Знаете ли, че историята на България не започва с основаването на Първата българска държава през 681 година? Корените ни са заровени много по-дълбоко назад във времето. Преди това дедите ни са населвали Стара Велика България, разположена там, където днес са част от земите на Украйна и Русия. Земя, завладяна от хазарите и отнета ни през 668 година, поради което един от синовете на хан Кубрат – Аспарух – се насочва заедно с хората си към Днепър, а след това и към река Дунав. Прабългарите, водени от Аспарух, получават разрешение от византийците да се заселят около устието на Дунав срещу охранителни функции. Амбициите на Аспарух обаче са по-значими и големи. Той разширява непрекъснато териториите, заселени от прабългарите, разширение, което събужда недоволството на император Константин IV Погонат и води до похода му срещу българите през 680 година. Мястото на решаващата битка в тази война, изходът от който завършил с победа на Аспарух, е именно Онгъла.

Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?

Битката при Онгъла и нейното значение

Въпреки малочислеността си прабългарите на хан Аспарух съумяват да победят в решителната битка при Онгъла многочислената войска на император Константин Погонат. За успеха на българите помага самата местност – силно заблатена, което принуждава византийската войска да настъпва на отделни направления и така е намалена силата на удара –нещо, което дама шанс на малобройните българи да отблъснат врага и да спечелят решителната битка. От помощ безспорно били и изкуствените заграждения, издигнати от прабългарите. След загубата на византийците и продължаващото решително настъпление на българите към Мизия византийското правителство било принудено да поиска мир. Годината била  681 г. – годината и на създаването на Дунавска България след сключения в Константинопол мирен договор. Фактът, че именно битката при Онгъла и победата на прабългарите се оказват решаващи за сключването на мирен договор и за създаването на България, определя значимостта на това място, на което се е водело решителното сражение. Знаете ли къде се намира Онгъла – мястото на известната битка, положила основите на Първото българско царство?

Кой е бащата на хан Аспарух?

Онгъла - местоположение на мястото и създаването на България

Онгъла или Онглос, както го нарича патриарх Никифор – византийски историк и хронист, е първото поселение на Аспаруховите прабългари след заселването им край Дунав. Според част от историците едноименната местност се намирала близо до устието на реката. Точното местоположение на укрепения лагер не е известно и доказано по безспорен начин, но много историци предполагат, че се е намирал на остров Певки, който не съществува днес. Съществуват и други версии за местоположението на Онгъла, сочещи района на Галац до река Серет или дори днешна Бесарабия като твърде вероятни местоположения на лагера. Други учени считат, че откритият от археолози край село Никулица, Северна Добружда, лагер, чиято площ е била около 42 кв.км. е именно Онгъла. Това е най-разпространеното мнение относно местоположението на Онгъла и решаващата битка на Аспарух, с която извървява първите стъпки към основаването на България.

Аспаруховите прабългари установяват държавата си в териториите между Дунав и Стара планина, отнети от византийците. Създадена е България, а годината е известна на всички – 681-ва. Ролята на Онгъла съвсем не приключва до тук. Онгълът е основно военно средище на българската държава заради хазарската заплаха от изток още около 20 години – до 701-ва. Наред с Онгъла средище на българската държава е и Плиска, която следвало да ни защитава от заплахата от византийците, идваща от юг. Постепенно нараства ролята на Плиска и в средата на 18 век тя измества Онгъла като първостепенен политически център на българите. Това обаче по никакъв начин не обезличава или обезценява ролята на Онгъла и решителната битка там за създаването на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com