Какво се случва с тялото, ако пиете алкохол на празен стомах?

1723
Какво се случва с тялото, ако пиете алкохол на празен стомах?
Снимка: iStock/Guliver

Алкохолните напитки ободряват, отпускат и въвеждат човек в състояние на еуфория. Затова често се оказва, че алкохолът се приема на празен стомах - първо пием и след това хапваме.

Има четири етапа на алкохолна интоксикация, които се различават значително в състоянието на човек и неговото възприемане на реалността.

Първият етап - лека интоксикация

Концентрацията на етилов алкохол в кръвта варира от 0,3 до 1,5 ppm. Този етап се характеризира с комфортно състояние, когато мускулите се отпускат и топлината се разпространява по цялото тяло. Това е така, защото алкохолът причинява вазодилатация на кожата, увеличавайки притока на кръв. Настроението бързо става оптимистично, особено ако алкохолът се пие на празен стомах. Започвате да гледате на хората и нещата около вас през призмата на розовите очила. Проблемът остава на заден план.

Вторият етап - средна интоксикация

Концентрацията на етилов алкохол в кръвта е от 1,5 до 2,5 ppm. Любовта към ближния се разсейва така внезапно, както се появява. Съдържанието на ppm в кръвта се е увеличило до средния етап, което означава, че можете да очаквате несвързана реч, грубост, загуба на координация и колеблива походка. Дори хората, които са мирни по природа на този етап, могат да се превърнат в категорията „Уважаваш ли ме?!” и проявяват агресия.

Човек губи чувството си за опасност, настроението му се променя бързо, действията му са трудни за предсказуемост. Това се дължи на факта, че етиловият алкохол има различен ефект върху различните видове нервни клетки.

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Третият етап - тежка интоксикация

Концентрацията на етилов алкохол в кръвта е от 2,5 до 3 ppm. На този етап речта става почти нечетлива, фразите са безсмислени. Походката е не просто трепереща, тя често е придружена от падания. Очите могат да се удвоят, прагът на болка се повишава. Слухът е намален, така че човекът започва да говори с повишени тонове. Периодът на възбуда обикновено се заменя със сънливост. В това състояние често се извършват престъпления, чиито обстоятелства е трудно човек да си спомни по-късно.

Четвърти етап - тежка интоксикация

Концентрацията на етилов алкохол в кръвта е от 3 до 5 ppm. Човек губи способността да ходи и дори да стои. Може да започне повръщане, реакцията на външни стимули изчезва напълно. Има нарушение на съзнанието, пиещият изпада в ступор.

Тази фаза се характеризира с груби неврологични разстройства. Това заплашва с тежки усложнения, дори до смърт. Развитието на алкохолна кома е голямо. Сърдечният ритъм, дишането са нарушени, възможни са конвулсивни (като епилептични) припадъци. Развива се пълна амнезия, нереалистично е да се помогне на човек у дома, трябва да се обадите на лекари.

Вино или бира - учени разкриха кой алкохол е по-безопасен

Защо не трябва да пиете алкохол на празен стомах?

Най-важното нещо, което трябва да направите, преди да приемете първата доза, е да се храните добре. Алкохолът, консумиран на празен стомах, има много пагубни последици. Така че алкохолът не само ускорява появата на интоксикация, но и влияе негативно на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Ако има проблеми с храносмилането, те се влошават и водят до нови. Колкото по-малко яде човек, толкова по-зле е за стомаха, толкова по-висока е степента на увреждане на лигавицата и толкова по-ниска е скоростта на нейното възстановяване.

Също така сред причините, поради които не трябва да пиете алкохол на празен стомах, е вероятността от алкохолен удар и несъзнателна форма на интоксикация. Първо трябва да ядете, а след това да пиете малко и да правите дълги почивки между глътките. С други думи, трябва да има по-малко алкохол, а интервалите между консумацията му да са по-дълги.

Пиенето на алкохол на празен стомах означава увеличаване на токсичния му ефект върху тялото. Така понижаваме нивата на кръвната захар, което води до хипогликемия. В това състояние човек става раздразнителен, замаян, в тялото се появява треперене, обзет е от чувство на глад, което често води до преяждане. Много алкохолни напитки са с високо съдържание на калории и въглехидрати. Употребата им предизвиква желание да ядете нещо вредно и мазно.

По-добре е да започнете да пиете час след хранене или успоредно с хранене. Храната забавя навлизането на алкохола в тънките черва, където се абсорбира, и намалява всички негативни ефекти, като улеснява извеждането на токсините от тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com