Какво се случва с тялото, когато ядете гъби?

19721
Какво се случва с тялото, когато ядете гъби?
Снимка: iStock/Guliver

Има много запалени гъбари, които не пропускат момент да отидат в гората и да си наберат цяла кошница с този деликатес. Те има и свои специални рецепти за ястия, които се приготвят лесно и бързо. Не се притесняват от грешки, защото са добре подготвени.

Въпреки това, преди да започнете да готвите и ядете, си струва да помислите отново: какви ползи ще донесат гъбите на тялото ни и заслужава ли да се вземат предвид някои противопоказания?

Плюсове на гъбите

Вкусна гъбена крем супа с подправки

Супите със сметана се приготвят отлично от готвачите в ресторантите, но не забравяйте, че у дома можете да повторите тази кулинарна нас...

Много хора заслужено харесват гъбите, защото това е най-качественият източник на растителни протеини. Само си представете: количеството протеин в гъбите е два или дори три пъти по-високо, отколкото в яйцата и месото. Повечето гъби съдържат много витамини, полезни аминокиселини, както и цинк, хром и други полезни и хранителни вещества.

Гъбите са любимо ястие на тези, които държат на фигурата си. Това е така, защото освен минималното съдържание на калории, горският деликатес задоволява чувството на глад, а чувството за ситост не ви напуска дълго време.

Гъбите са защитници на имунитета. Най-полезните вещества в тях са бета-глюканите. Те имат благоприятен ефект върху имунната система на целия организъм, като осигуряват противовъзпалителни и противотуморни ефекти.

Гъбите се наричат ​​"ядра": те имат добър ефект върху сърдечно -съдовата система и предпазват от анемия. Те отдавна са признати за естествен „антибиотик“: стимулират работата на всички човешки органи.

Бърза и лесна идея за вечеря – пиле със сметана и гъби

В края на работния ден всеки иска да хапне нещо вкусно, което да приготви бързо. Следващата рецепта с пилешки гърди е изключително подх...

Минусите на гъбите

Най-неприятното качество на гъбите е токсичността. Ето защо е толкова важно да се знае къде са расли гъбите, защото те бързо натрупват вредни вещества. Важно е купените гъби да бъдат подложени на топлинна обработка, тъй като не знаем къде са били събрани, съхранявани и как са транспортирани.

Не трябва да се пропуска и това, че гъбите са доста капризни. Това не е лесна за усвояване храна и отнема много време на организма да ги преработи. Затова диетолозите препоръчват да се ядат гъби за обяд, за да се даде време на тялото да ги усвои. Също така, не комбинирайте горския продукт с други протеини: риба, месо и боб. Отличен вариант за гарнитура към гъби са тестени изделия, зеленчуци, хляб и ориз.

Важно е да знаете, че на деца под десет години не се препоръчва да включват гъби в менюто си. Всичко е заради „незрелостта“ на детското тяло, което просто не може да смила продукта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com