Какво ще се случи с тялото, ако напълно откажете кафето?

5883
Какво ще се случи с тялото, ако напълно откажете кафето?
Снимка: iStock/Guliver

Дълго време се опитвате да премахнете сутрешното си кафе, но безуспешно? Факти, които ще ви помогнат да се разделите с кофеина или поне да намалите количеството му до минимум.

Според статистиката 64% от хората редовно пият кафе, 54% - чай. На трето място по популярност са лимонадата и другите напитки – предпочитани са от 27% от хората. Отдавна е доказано колко бързо се придобива пристрастяването към кофеина и колко трудно е да се откаже човек по-късно. Според учените дори хора, които преди са пиели само по една чаша кафе на ден, могат да изпитат неприятни симптоми - те обаче няма да продължат много дълго. Има десетки причини, поради които трябва да изключим много храни с кофеин.

Може да страдате от главоболие

Кофеинът е нож с две остриета, когато става въпрос за главоболие. Оказва се, че прекомерната му употреба често води до неприятни симптоми, а пълното му отхвърляне води до няколко заболявания. Науката обяснява механизма на това явление. Факт е, че попаднал в тялото, кофеинът свива кръвоносните съдове с около 27%. След пълното му отстраняване пролуките в съдовете се връщат към предишните си размери. И двата процеса могат да бъдат придружени от главоболие.

Може да отслабнете малко

Защо да пием сутрешното си кафе с парченце масло в него?

Кафето несъмнено е сред най-популярните напитки в цял свят. Привържениците на кофеиновия еликсир са наистина много. Има хора, които дор...

Пълното отказване от кафе, чай и газирани напитки всъщност може да ви помогне да отслабнете. Въпреки че една чаша кафе съдържа само 2 kcal. И така, голяма чаша карамелено макиато с 2% мляко доставя на тялото ви 250 kcal и 33 грама захар. Само си помислете колко допълнителни калории печелите, като си купувате кафе в движение?

Може да получите запек

Кофеинът има локален дразнещ ефект, който стимулира храносмилателната система. Проучванията показват, че при рязък отказ от кофеин може да има затруднения с освобождаването на червата. Ако решите да промените коренно навиците си, не забравяйте да увеличите приема на чиста вода и богати на фибри зеленчуци и плодове.

Ще спите по-добре

Доказано е, че кофеинът влияе пряко върху нашите цикли на събуждане и сън. Всъщност билковият чай или дори топла вода ще ви ободрят също толкова добре.

Кафето – любимата напитка

Всички обичаме ободряващо кафе сутрин. Не е тайна, че понякога, за да се събудим, трябва да изпием чаша от вълшебната напитка и едва то...

Недостатъчна енергия за организма

И все пак е невъзможно да се отрече, че кафето е стимулант. И въпреки че ефектът на кофеина е краткотраен (обикновено фазата на енергичност продължава не повече от час), това е времето, когато човекът, който е свикнал с напитката, се чувства най-ефективен. При пълен отказ от кафе, чай и други кофеинови напитки може да се почувствате сънливи през първите няколко дни. За да избегнете този момент, намалявайте дозата си кофеин постепенно – например пийте кафе на всеки няколко дни и запълвайте празнините с кафе без кофеин или напитка от цикория.

Зъбите ще станат по-бели

Пълният отказ от кафе и чай означава, наред с другите неща, сбогом на грозните тъмни петна по емайла (и до неговото унищожаване).

Поздравления, вие сте на път към по-бяла усмивка!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com