Какво става с нас, ако ядем прекалено много ЛИСТНИ зеленчуци

13484
Какво става с нас, ако ядем прекалено много ЛИСТНИ зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

Зеленчуците са едни от основните продукти, от които си набавяме необходимите витамини, минерали и полезни вещества. Листните и тъмнозелените зеленчуци са може би на челото на класацията по най-здравословни храни. Те ни доставят необходимите витамини, антиоксиданти, минерали, фибри, а и са полезни както сурови, така и преработени на пара, варени, печени и др. Добре е да включвате различни видове зеленчуци към менюто си, за да може да си набавите всички необходими полезни вещества, които са нужни за правилното функциониране на организма и системите в него. 

Те са богати на витамини като А, С, К, В, както и на фолиева киселина, не са калорични и ни доставят нужните фибри за добро храносмилане. Те могат да се включват във всяка една диета за стопяване на килограми  и затова много хора се подвеждат за количеството, което е нормално да се приема. Но понякога поради тези причини ние прекаляваме с количеството, което невинаги води до положителен ефект, а дори обратното. Трябва да се внимава с всички здравословни храни, тъй като натрупването на определени групи витамини или минерали в организма понякога може да е опасно. 

Ето защо не бива да прекалявате със зелето

Зелето, въпреки всичките си ценни качества, в някои случаи може да не бъде от полза и дори да навреди на тялото ни. Продуктът не се пре...

Днес ще ви разкрием какво може да се случи с тялото ви, ако прекалявате с консумацията на листни зеленчуци и какви са ефектите от тях.

Какви са потенциалните рискове от прекомерената консумация на листни зеленчуци?

Повечето от този вид зеленолистни зеленчуци са с богато количество витамин К в състава. А както знаем, той е мастноразтворим в и натрупани големи дози в организма ни може да е токсичен. В такава ситуация може да създаде проблеми, свързани със съсирването на кръвта и кървенето. Когато имаме недостиг от него обаче, също се получават проблеми със съсирването, но в излишък предизвиква токсичност.

Други, не толкова опасни и притеснителни прояви, но пък дискомфортни, са подуването, газовете, диария, запек, спазми, храносмилателни проблеми. Те се появяват в следствие на прекомереното количество фибри в организма, с което той не може да се справи, тъй като фибрите са неразтворими и се затруднява работата на храносмилателната система.

Как правилно се мият плодовете и зеленчуците

Правилното дезинфекциране на плодове и зеленчуци е от съществено значение за премахване на всички замърсители, които може да има по тях...

При прекаленото количество приети такива зеленчуци, се увеличават и стойностите на витамин К, което окаже ли се прекалено високо, може да се достигне до кръвоизливи или образуване на тромби. Но вероятността да консумирате нужното количество зеленчуци за достигането до това ниво, е прекалено малка. 
И все пак, грижете се за здравето си и не прекалявайте с тези продукти. Ако сте им големи фенове, съобразете се с горепосочените странични ефекти и редуцирайте количеството им в ежедневното меню.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com