Какво става с тялото ни, когато преседим във ваната?

2840
Какво става с тялото ни, когато преседим във ваната?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вана след работа или късно вечер е едно от най-релаксиращите неща след натоварен и тежък ден, но прекаленото застояване в горещата вода може да се окаже не толкова полезно за тялото ни. И не само ваната, но и продължителното “киснене” като цяло във водата може да има негативни резултати.

Няколко проучвания от минали години показват, че голям процент от хората прекарват време под душа или във ваната средно между 10 и 30 минути. Като фактор се отчита и възрастта - младите предпочитат да се къпят по-дълго време, а възрастните - по-кратко.

Но кога горещата вода започва да оказва негативно влияние върху тялото ни и по какъв начин? Нека видим кои са страничните ефекти от прекаленото стоене в горещата вода на ваната:

Защо не е хубаво да се къпем всеки ден?

Негативни ефекти от горещата вана

Специалистите съветват вземането на гореща вана да не превишава повече от 15 минути, защото след това може да се появят негативни последици за тялото ни. Те се дължат на добавените препарати, сапуни и съставки в продуктите за вана. Има някои силни съставки в тях, които може да причинят кожни раздразнения, изсушаване на кожата и нарушаване на кожната бариера. Вследствие на което да получите някой от характерните симптоми: лющене на кожата, изсушаване, зачервяване, екземи и др. 

Както виждате, особено ако сте с по-чувствителна или вече раздразнена кожа, не е никак препоръчително да престоявате повече от 15 минути в горещата вана. Разбира се, може да помислите за по-чисти продукти или минималното им използване. При вече раздразнена кожа това може да окаже влияние и върху цялостното ви здравословно състояние. Най-добре е да се задоволите с релаксираща вана само за около 15 минути. 

Колко често трябва да се къпем наистина

Набръчкването на пръстите при по-дълго стоене във водата също не бива да бъде разглеждано с насмешка. То не е безобидно и също е признак, че вече трябва да преустановите къпането си. 

За здрава кожа е най-добре да избягвате дългото стоене във вода, независимо дали се къпете, или сте на море или басейн. Това е едно от “златните” правила на дерматолозите - запомнете тези 15 минути и намерете начин да ги отброявате - с аларма, с няколко любими песни или по друг, лесен за вас начин. 

Виждате как нещата, които ни се струват безобидни, могат всъщност да навредят на здравата кожа и като цяло - здравословното ни състояние. Най-важно е да правим всичко с мярка, за да не страдаме след това от последиците поради нашата неинформираност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com