Какво трябва да ядете, ако имате диабет?

16101
Какво трябва да ядете, ако имате диабет?
Снимка: iStock

Диабетът определено прави живота по-труден, но може да се държи под контрол. И не само с помощта на лекарства, но с правилна диета. Ще помогне за контролиране на нивата на кръвната захар и ще намали риска от усложнения.

Поддържането на равномерно ниво на кръвната глюкоза, без високи стойности или ниски, може да забави прогресията на заболяването.

Тревожността води до диабет и сърдечни заболявания при мъжете

Американски учени са стигнали до извода, че мъжете, които повече се безпокоят, по-рано развиват болести на сърцето и диабет. Резултатит...

Има различни диети, предназначени за понижаване на кръвната захар. Диета с ниско съдържание на въглехидрати, избягване на преработени храни, кето диета, която е популярна през последните няколко години и много други. Редовните по-малки хранения също могат да помогнат за поддържане на нивата на глюкозата стабилни през целия ден.

Здравословните закуски включват храни с високо съдържание на протеини и фибри и ниско съдържание на преработени въглехидрати и захари.

Протеинът е важен за растежа и възстановяването на телесните тъкани, а в ежедневието го оценяваме с усещането за ситост, което ни позволява да не преяждаме.

Някои изследователи смятат, че диетата с високо съдържание на протеин е подходящо за диабетици, но все още няма окончателно решение по този въпрос. Проучване от 2017 г. показва, че не всички протеини са еднакви за хората с диабет. Ето защо е важно да включите протеини в диетата - ядки, семена, бобови растения и соеви продукти, нахут, боб, тофу…

Разбира се, когато става дума за приготвена храна, е изключително важно да се проверяват етикетите. Добавената захар може да се крие почти навсякъде.

Забравете за този плод, ако имате диабет

За пациентите с диабет диетата е от първостепенно значение за контролираме на заболяването им. Но има един плод, който не трябва да при...

Фибрите са много важни – проучванията показват, че някои видове фибри могат да намалят инсулиновата резистентност. Учените са доказали, че диета с високо съдържание на фибри може да намали риска от диабет тип 2 с 20-30%. Добри източници на фибри са плодовете и зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни.

Сол

Солта е много по-вредна за сърцето и кръвоносните съдове. Диета с ниско съдържание на натрий помага за понижаване на кръвното налягане и намалява риска от сърдечен удар. Важно е да запомните, че приблизително 75% от цялата сол идва в нас с готови продукти, така че трябва да им обърнете голямо внимание. Най-добрите ви приятели трябва да са плодовете, зеленчуците и несолените ядки.

Коварни закуски

Разбира се, трябва да избягвате храни, които могат да причинят рязко повишаване на нивата на захарта. Сладкишите - от тях е малка ползата, но създават много проблеми. Внимавайте със соковете, лимонадите и алкохолните коктейли. Проучете много внимателно етикетите на „здравословните“ протеинови или зърнени блокчета, понякога те имат повече захар, отколкото в шоколада.

5 храни, които намаляват риска от диабет

Здравословната диета е от първостепенно значение в борбата с диабета. За да контролирате нивата на кръвната захар, трябва да изберете п...

Превод:goodhouse.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...