Какво трябва да знаем при покупка на телевизор

18902
Какво трябва да знаем при покупка на телевизор
Снимка: Alehandra13 / Pixabay

Ако всички телевизори ви се струват еднакви, не бързайте да правите избор, базиран само на интуицията. Днес в магазините има десетки различни марки, но трябва да си купите телевизор не само заради атрактивната му цена и репутацията на производителя. Има и други аспекти, които е важно да имате предвид, преди да купите. За тях ще поговорим в идните редове:

Размер на екрана

Много хора купуват най-големия телевизор, който могат да си позволят, само за да осъзнаят по-късно, че е напълно неподходящ за апартамента им. Трябва да се помни, че разстоянието, от което телевизорът е удобен за гледане, зависи от размера на екрана. Препоръчва се да гледате на разстояние от 3,8 до 6,3 см на диагонален инч. Например, ако диагоналът на телевизора е 55 инча (140 см), тогава да предположим, че диванът трябва да е на разстояние от два до три метра и половина от екрана. И не забравяйте, че диагоналът на екрана се измерва от долния ъгъл от едната страна до горния ъгъл от другата, това изобщо не е неговата ширина, както много хора мислят.

Тип екран

Има различни видове екрани и тук също често възниква объркване. Плазменият екран е чудесен за тъмни среди (напр. домашно кино), тъй като има висок контраст и може да се гледа от различни ъгли, без да се губи качество на изображението. Това, обаче не го прави много издръжлив екран и не е много подходящо за добре осветени помещения. Течнокристалните дисплеи (LCD) са по-добри в това отношение, но ъгълът им на видимост е по-малък, така че това е добър избор, например за спалня.

Как да взема решение

LED телевизорите (друго разнообразие от LCD телевизори). Те са най-често срещаните, със стотици разновидности, размери и цени. Те обаче са по-скъпи от плазмата и течните кристали. Дисплеите с органични светлинни диоди (OLED) съчетава най-добрите качества на дисплеите с течни кристали и плазмени дисплеи.

Извит екран

През последните години телевизорите с извит екран набират популярност и привличат потребителите с уникалния си вид. Не се изкушавайте от тези криви, тъй като няма значителна разлика в качеството на изображението. При тях, между конвенционален плосък и извит екран, ъгълът на видимост на последния е по-лош.

Резолюция на екрана

Това е друг въпрос, който тревожи ценителите на висококачествените изображения. Каква е най-добрата резолюция на екрана? Резолюцията от 720 пиксела все още присъства в някои модели, но вече се счита за остаряла. Ако е възможно, изберете резолюция от 1080 пиксела, наричана още Full HD. Ако средствата позволяват, тогава дайте предпочитание на 4K TV, който е включен в категорията Ultra High Definition или най-новата модификация - HDR, или High Dynamic Range.

Парите - порок или необходимост

Конектори

Това е очевидно нещо, което много хора забравят по някаква причина. Уверете се, че вашият бъдещ телевизор има всички необходими конектори за джаджите, които ще свържете към него. Например, ако планирате да използвате телевизора, за да играете игри на различни конзоли, да гледате Blu-ray дискове на него или да свържете компютъра, уверете се, че всички необходими конектори са налице.

Умен телевизор

Smart TV може да се свързва с интернет, чрез Wi-Fi и на него може да се изтегля съдържание, чрез специални предварително инсталирани приложения като Netflix, Hulu и YouTube. Ако наистина имате нужда от него, купете Smart TV. В случай, че не желаете, тогава харченето на допълнителни пари за покупката на смарт телевизор не си заслужава. Освен това, чрез HDMI конектора може лесно да свържете интернет приемника към телевизора и да направите обикновеното устройство „интелигентно“.

Ето как ще привлечете много ПАРИ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com