Какво трябва да знаете за тълкуването на сънищата според Зигмунд Фройд?

5653
Какво трябва да знаете за тълкуването на сънищата според Зигмунд Фройд?
Снимка: Leandro De Carvalho / Pixabay

„Тълкуването на сънищата” е първото значимо произведение на Зигмунд Фройд, публикувано през 1900 г., в което ученият обяснява психологическата роля на сънищата по този начин: „Мечтите са форма на изпълнение на желанията”. Това е имал предвид той с тази формулировка.

1. Сънищата са послание от несъзнаваното

Учени проникнаха в сънищата на хората и ги накараха да "говорят"

Изследователи са провели „разговори“, включващи нови въпроси и математически проблеми, с хора, които сънуват „осъзнат...

Странните символи, които се появяват в съня, разкриват част от личността, която крием от себе си – най-личните, силни, скрити желания и страхове, които живеят в дълбините на подсъзнанието и които може да не помним, защото не искаме да ги признаем. Фройд, между другото, се смяташе за откривател на термина „несъзнавано“ – спорна тема, но не това е въпросът.

Тълкуването на сънищата според Фройд може да се сведе до дефиниция: сънищата са послание от несъзнаваното, проекция на потиснати, неизпълнени, несъзнавани желания, от които се срамуваме или от които се страхуваме, но които можем да удовлетворим, благодарение на усилията на въображението - и по този начин придобиваме спокойствие. Ученият нарече целия този труден процес „халюцинаторно изпълнение на желанията“.

2. Мечтите са тайният код на скритите желания.

Освен всичко друго, изучавайки сънищата, Фройд стига до следното заключение: колкото по-значимо е преживяването, толкова по-фантастичен, абсурден и странен характер ще придобие съня. Ето как работи трикът на подсъзнанието, което се стреми да измами вътрешния цензор – ума и да даде воля на страстите, които държите под забрана. Така символите на сънищата са код на скритите желания на човека.

3 неща, които Зигмунд Фройд не препоръчва да казвате на никого

Хората обичат да споделят с другите това или онова събитие от живота си. Повечето дори не мислят за факта, че голяма част от казаното е...

За да научите как да тълкувате сънищата според Фройд, трябва да научите основните правила. На първо място, видовете съдържания на сънищата, които той раздели на явни и скрити. Изричното съдържание означава „буквално“, ето един прост пример на Фройд: баща ви пуши голяма пура. Латентното съдържание е това, което се крие зад изричното съдържание (сега използвайте въображението си).

3. Сънищата са код за решаване на психологически проблеми.

Фройд е убеден, че единственият начин да се разкрие тайното значение на сънищата е чрез психоанализата. Любимата му техника за дешифриране на сънищата е когато пациента лежи на дивана и го моли да си спомни какво е видял, като свободно асоциира образите на сънищата с всичко, което му дойде на ум. Така че, според учения, шансовете да се открият подробностите, които са ключови за разбирането, което се крие в несъзнаваното, се увеличават. Проблемите, отразени в сънищата, според Фройд, се крият в детайли, които изглеждат незначителни.

Фройд разглежда анализа на сънищата като мощна техника за идентифициране и лечение на психологически заболявания. Особеността на тълкуването на сънищата според Фройд се проявява и във факта, че бащата на психоанализата използва подхода на прословутите книги за сънища, считайки символите, виждани в съня, за универсални, тоест с непроменено значение, независимо в чий сън и при какви обстоятелства се появяват тези символи.

Уникален тест на Фройд ще подреди приоритетите ви

Понякога самите ние не знам кои неща в нашия живот слагаме пред други. Осъзнаваме го чак, когато трябва да избираме едно от тях и да ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com