Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

24 април 2024, 16:11 часа

Календар на Страстната седмица

Велики понеделник, вторник и сряда са посветени на възпоменанието на последните разговори на Иисус Христос с неговите ученици. По време на Страстния ден вярващите се опитват да са на изповед и да се причестят. И въпреки че това може да се направи всеки ден, повечето хора искат да се изповядват в сряда. След като се изповядват в навечерието на Велики четвъртък, вярващите се причестяват в четвъртък сутринта - в памет на факта, че именно на този ден Господ установява Тайнството на Причастието.

Това се случва по време на Тайната вечеря на Христос с дванадесетте апостоли, а на Велики четвъртък това събитие се възпоменава в църквите. Изпълнението на тайнството Причастие е пряко свидетелство за Христос за всички вярващи, затова това тайнство се извършва на всяка божествена литургия.

По време на вечерната служба на Велики четвъртък се четат дванадесет евангелски откъса, разказващи за това как Христос е бил заловен, съден, за Неговия път с Кръста до Голгота, Неговото разпятие, смърт и погребение. По дългогодишна традиция по време на четенето на дванадесетте евангелия вярващите стоят в храма със запалени свещи.

Велики четвъртък се нарича още Велики четвъртък. От една страна, това е ден за духовно очистване чрез Тайнствата Покаяние (изповед) и Причастие, от друга страна, говорим за ежедневната част от живота. Именно в четвъртък се опитват да почистят къщата.

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Разпети петък е най-тъжният ден от църковния календар: именно в петък се случиха разпятието и смъртта на Христос. Шест дълги часа агонизиращо страдание на Кръста. Евангелието съобщава: Смъртта на Христос на кръста настъпва в деветия час (около три следобед, наше време). Затова следобед плащаницата - „погребалната плащаница“, специална икона от плат, изобразяваща Тялото на Спасителя, свалено от Кръста - се изнася от олтара до центъра на храма.

На Велики петък, преди изнасянето на плащаницата, не е прието да се яде Божествена литургия - в знак на това, че на Велики петък Сам Господ се е принесъл в жертва. Безгрешен и безсмъртен по Своето Божествено естество, Иисус Христос доброволно се жертва, изминавайки човешкия път до края – през страданията и смъртта. И Той направи това от любов към нас хората.

Велика събота е време, когато, както се казва в Църквата, „да замълчи всяка плът“, тоест време на вътрешна концентрация и тишина. Време в чакане на Възкресение Христово. Денят на Велика събота е денят, в който Тялото на Исус Христос е било „в гроба“, където Той е бил погребан, след като е свален от Кръста. Но докато тялото Му е било в гроба, с душата Си Господ в този ден слиза в ада, където, очаквайки спасението на света, изнемогвали душите на всички мъртви и дори душите на светиите от старозаветните времена.

Безгрешен и безсмъртен по Своето естество, Исус Христос слиза в ада, но не остава там - в крайна сметка в Него няма нищо греховно и смъртта няма власт над Него, Божия Син. И Христос излиза от ада. И води със себе си душите на старозаветните праведници. По време на Божествената литургия на Велика събота има един ярък момент - свещениците се сменят от черни в бели. Символът на това, което Христос премахна със смъртта Си, анулира неизбежността на човешката смъртност - в Църквата казват: „потъпкване на смъртта със смърт“.

Какво се прави през Страстната седмица - ден по ден

На Велика събота се благославят козунаци, месо и яйца, които ще се появят на празничната трапеза след Великденската служба. А самата тържествена Великденска служба започва в нощта от събота срещу неделя. Цялата е пропита с духовната радост от Възкресението Христово и е посветена на победата на живота над смъртта.

Исус още не е възкръснал, камъкът в пещерата, където е бил погребан, още не е отворен, ние само това чакаме и започва процесията на вярващите около храма, съпроводена от Великденски звън. Камъкът се отваля и в памет на това вратите на храма се отварят, възвестява се радостната вест: „Христос възкръсна от мъртвите, потъпка смъртта чрез смърт и даде живот на онези, които са в гробовете“. И цялата следваща седмица, белязана от триумфа на Възкресението Христово, се нарича Светла. От деня на Великден и в продължение на четиридесет дни вярващите се поздравяват с думите на великденската радост: „Христос воскресе! - "Воистина възкръсна!"

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес