Какво трябва да се прави на Голяма Задушница?

3776
Какво трябва да се прави на Голяма Задушница?
Снимка: iStock

Всяка година в съботата срещу неделя на Месни заговезни (Неделя Месопустна) православните християни отбелязват ритуално Голяма Задушница - ден на помен за близките им хора, които вече не са сред тях. Самото название „Задушница“ сочи, че това е денят за споменаване душите на покойниците (упокоените).

В годината има три Големи Задушници. Първата от тях е Месопустна Задушница (преди Великденския пост, наричан още Велики пости), следват Черешова (преди Петдесетница) и Архангелова (преди Архангеловден). Всяка Задушница се отбелязва в събота, защото Православната църква определя именно този ден в седмицата за честване паметта на покойниците.

На Голяма Задушница - какво не се прави?

На Голяма Задушница се посещава гроба на близък покойник, като се извършват двата лесни и простички ритуала „преливане“ и „прекадяване“. Преливането се прави, като гробът бива полят отначало с малко вода, а после с вино – като и при двете преливания жестовете на преливащия очертават кръст. Прекадяването се извършва от свещеник чрез специално кадило (понякога неправилно го произнасят като „кандило“), в което е поставен и запален благоуханен тамян. Всяко действие над гроба, разбира се, носи своя символичен смисъл: водата символизира чистотата на нашите помисли и на молитвите ни, виното – кръвта на Господ-Бог Иисус Христос, а тамянът изобразява в символично видима форма самите наши молитви, които се издигат към Небесния престол на Господа-Бога.

След това на присъстващите – а някъде и още на срещнатите минувачи по пътя към гробищата, се раздават т. нар. подавки „за Бог да прости!“, които са един от най-важните, ако не и най-важният материален елемент в ритуалите на всяка Голяма Задушница.

„Подавката“ представлява комплект от няколко вида храна, придружена с червено вино. В комплекта задължително влизат:

Какво задължително се прави на Голяма Задушница

- „коливо“ - варено жито, символизиращо Истината (за разлика от плявата, символ на греховете и лъжата) и Възкресението, защото житното зърно „умира“ в земята, за възкръсне във вид на житен клас. В по-ново време коливото бива сравнително богато овкусено със сладки добавки: орехови ядки, лимонова кора, стафиди, пудра захар, мед;

- късче от специално замесена за Задушница пита – хлябът е символ на Тялото Христово;

- глътка вино, символ на Пречистата Кръв Христова.

Също в по-ново време в подавките се включват още разнообразни сладкиши и месо. Ако са известни приживе любимите храни на покойника, днес ги добавят също в подавките като материален, физически израз на уважение към паметта и спомена за него.

Подавки се поднасят не само на близки, роднини и познати, които присъстват на гробищата; но на съвършено непознати хора, които биват срещнати, и то не просто от любезност, а поради съвсем конкретна и символна причина. Тя е, че Месопустната Задушница се нарича още и Вселенска, защото с нея поменуваме душите и на хора, които са ни непознати и далечни, но са починали неочаквано – по време на пътуване, стихийни бедствия и при подобни ситуации, когато не е било възможно да им се организира погребение според традициите. Именно Вселенската Голяма (Месопустна) Задушница е денят, когато ги споменаваме с молитви и задължителното: „Бог да прости!“.

Да се поднасят „подавки“ на роднини, близки, съседи и приятели на покойника представлява жест на уважение и почит към него, за да се припомнят добрите му дела и житейски постижения, които е реализирал в живота си.

Дори често на трапезата бива оставен празен стол – на него невидимо „седи“ упокоеният или неговата душа, която в този ден присъства сред близките си хора. Защото никой не умира съвсем и докрай, ако живее в спомените за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com