Какъв цвят е черната кутия на самолета?

7261
Какъв цвят е черната кутия на самолета?
Снимка: iStock

Всеки път, когато се говори за самолетни катастрофи, споменават т.нар черна кутия на самолета, от която специалистите очакват да получат подробна информация относно какво би могло да се е случило на борда и какви биха могли да са причините за катастрофата. Това е от ключово значение, тъй като помага за откриване на дефекти в даден модел самолети и по този начин предотвратява бъдещи подобни инциденти с много жертви. Какво наричаме черна кутия обаче, каква е историята ѝ, какви данни крие и черна ли е наистина черната кутия, или какъв цвят е черната кутия на самолета, ще разберете сега.

Защо е нужна черната кутия и какво представлява тя?

Черната кутия, която съхранява данните от полета, е записващо устройство, отличаващо се с изключителна защита, което има характеристиките на твърд диск или карта с памет. Позволява на специалистите да открият потенциални опасности по даден модел самолети, които са катастрофирали, и да преустановят полети с тях до решение на проблема, за да се избегнат инциденти и смъртни случаи, както и да открият каква е причината за конкретната самолетна катастрофа. Макар да са сравнително редки, самолетните катастрофи са изключително тежки и смъртоносни, като оцелелите са по-скоро изключение. Това прави всички усилия за избягването на катастрофите със самолети от ключова обществена полза.

История на черната кутия

Кога и как възниква разбирането за необходимостта от черна кутия? Историята на черната кутия на самолетите е свързана с трагични събития – седем катастрофи в рамките на само две години със 110 жертви, които са се случили между 1952 и 1954 година с първия в света реактивен пътнически самолет.

Министерството на гражданската авиация на Австралия провежда среща на експерти, за да обсъдят възможните причини за катастрофите. За жалост обаче причините могат да бъдат само предполагани, но не и доказани, защото онези, които със сигурност и достоверно могат да кажат какво се е случило, за да бъде избегнато да се случи отново, са загинали в катастрофите.

Коя е най-безопасната седалка в самолета?

На химика, специализиран в авиационни горива, Дейвид Уорън, хрумва идеята да се записва глас по време на полета, защото явно мъртвите не могат да говорят и причините никога няма да бъдат открити, ако не се измислят нови похвати, свързани с техниката, а не с хората. Австралия е скептична и не посреща с ентусиазъм прототипа, който Уорън изработва, но целият останал свят го приема с отворени обятия, разчитайки че така ще променят съдбата на стотици хора, съумявайки да избегнат десетки самолетни катастрофи.

Какъв цвят е черната кутия на самолета?

Любопитен факт е, че черната кутия на самолетите всъщност не е черна на цвят. Цветът е следвало да бъде ярък, да се забелязва лесно сред развалините и отломките от катастрофите, поради което е избран крещящ оранжев цвят за черната кутия на самолетите.

Защо тогава, щом верният отговор на въпроса какъв цвят е черната кутия на самолета, е оранжев, я наричаме черна? Вероятно защото тя крие цялата трагедия и случилото се по време на полета, довело до катастрофата и жертвите? Или защото черното в редица страни е траурен цвят, което обяснява защо именно това име е дадено на записващата кутия на самолетите? Всъщност най-вероятно произходът на това наименование е друг – терминът „черна кутия“ е използван за първи път по време на Втората световна война във връзка с разработването на радари и електронни навигационни средства в британските и съюзнически бойни самолети.

5 неща, които стюардесите не препоръчват да носите в самолета

Тези устройства, пазени в тайна, са били обвити в неотразяващи черни кутии, откъдето идва и името на черните кутии на самолетите. Други пък сочат, че името е свързано с факта, че след катастрофа оранжевата иначе кутия е така покрита с пепел, че изглежда черна. Всичко това едва ли има съществено значение, по-важно е, че откриването на черните кутии на катастрофиралите самолети е наистина важно и че разкриването на тайните, които крият, помага да се предотвратят множество катастрофи и да се спасят много човешки животи.

Ако се чудите как самолетът не оцелява, пътниците не оцеляват, но черната кутия остава невредима, то това е свързано с производството и наистина уникалните ѝ способности. Тя записва най-малко 88 параметъра на самолети, произведени след 2002 година, може да издържи на пламъци до 2000 градуса по Фаренхай за един час, може да предава под вода цели 30 дни и е толкова устойчива на удар, че не може да бъде разрушена от катастрофата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com