Какъв цвят е фазата и какъв е нулата?

104547
Какъв цвят е фазата и какъв е нулата?
Снимка: iStock/Guliver

Фаза и нула са термини, свързани с електричеството и по-конкретно с електрическите проводници. Познаването и различаването им са от ключово значение, ако се каните да монтирате елемент, без да създадете опасност от токов удар или риск за живота си. Разграничаването от неспециалист е по-трудна задача, както и боравенето с кабели, като в името на личната безопасност не се препоръчва да се занимават с електрически кабели хора, които не са специалисти, тъй като не само е опасно за здравето и живота им, но и проблемите, свързани с тока, създават пожарна опасност. Ако все пак държите да се справите сами, потърсете поне съветите на хора от бранша.

Как да проверим дали даден проводник е фазов или нулев?

Фазата е опасната от двата проводника. По нея тече ток, който може „да ви хване“ и да застраши живота ви. Случаите на инциденти и злополуки, завършили фатално, не са изолирани, тъй като токът е сред най-опасните удобства на човечеството. За да извършите лесна и безопасна проверка кой проводник е фазата, ако не знаете какъв цвят е фазата, за да се ориентирате по него, използвайте уред, наречен фазомер. Името на това удобство, което е евтино, малко, леко и се побира с джоба, идва именно от думата фаза. Ако нямате фазомер, пробвайте да се ориентирате по цвета.

Защо се пести електричество, когато са чисти уредите у дома?

Какъв цвят е фазата?

Проводниците се различават по цвета си и това съвсем не е случайно, не е за шаренко или за красота. Направено е с цел безопасност – по-лесно да се познае кой проводник е фазата и да се внимава, тъй като инцидентите може да са фатални. Обикновено фазовите проводници са в по-ярки цветове, отколкото е нулата. Докато нулата е синя, фазата може да срещнете в червено, черно, бяло, както и в някои свежи и наситени цветове – люляково, оранжев, розово, лилаво. Ярките цветове винаги са се свързвали със сигнала „опасност“ – неслучайно забранителният сигнал на светофара е червен.

Тъй като цветовете, в които може да бъде изолацията на проводника фаза, очевидно са различни, по-лесно в домашни условия е да се открие нулата, която е винаги един цвят и да се действа на принципа на изключването, отколкото да намерите отговор на въпроса какъв цвят е фазата в дома ви. Докато в дома може да видите десетки цветове на фазата, то в промишлеността правилата относно цветовете на проводниците са много по-строги и са фиксирани ограничен брой цветове, които се използват за този проводник.

Как да пестим ток: няколко полезни съвета

Опитните електротехници добре познават езика на цветовете и съумяват да откриват лесно проводниците благодарение на нюанса на изолацията им. Хората без опит е редно или да действат на сигурно – като не се разчита само на цвета, или да поверят задачата в ръцете на специалистите, за да не пострадат.

Темата е толкова важна, а дейността – безкрайно отговорна, поради което не ни изненадва, че цяла наредба на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси от 2005 година с внушителните почти 2200 члена определя устройството на електрическите уредби и електропроводните линии. Член 1679 на въпросната уредба определя цветовете и дава законов отговор на въпроса какъв цвят е фазата.

Чл. 1679 (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:

  • светлосин цвят – за неутрален (N) или среден проводник (М);
  • жълто-зелен (на ивици) цвят – за защитен проводник (PE);
  • жълто-зелен (на ивици) цвят – за проводник РЕN;
  • кафяв или друг цвят – за фазов проводник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com