Какъв е климатът в Средната земя?

71489
Какъв е климатът в Средната земя?
Снимка: Getty Images/Guliver

Дали орките, които са основните злодеи в редица фентъзи поредици, включително във "Властелинът на пръстените", страдат от летни горещини? На този въпрос отговор дават британски учени, на които им хрумнала идеята да приложат най-нови климатични модели към Средната земя, описана от Дж. Р. Р. Толкин, предаде БТА.

Докато филмът "Хобит: Пущинакът на Смог" тази седмица излиза по екраните в целия свят, климатолози от университета в Бристол публикуваха резултатите от изследване, извършено от Радагаст Кафявия, който, по думите им, вероятно е първият специалист по околна среда. Радагаст е един от магьосниците в поредицата.

Най-очакваното заглавие за тази зима - Хобит: Пущинакът на Смог

Новата величествена трилогия на Джаксън, екранизираща романa „Хобит“ на Дж. Р.Р. Толкин, започна с „Хобит: Неочаквано...

Базирайки се върху карти, нарисувани от Толкин (1892 -
1973), учените вкарали географските особености на Средната земя  в компютърни модели като онези, които са ползвани от  Междуправителствената експертна група за климатичните промени. В резултат земите на Билбо Бегинс и хобитите се отличават с мек  умерен климат като този в централната и източната част на Англия.

В Мордор, където властва мрачният владетел Саурон, пък климатът е сходен с този в Лос Анджелис и западната част на Тексас. Дори без да се държи сметка за влиянието на Саурон, климатът в Мордор е горещ и сух, а растителността - оскъдна, заключава  Радагаст Кафявия.

Той отбелязва също, че голяма част от Средната земя щеше да е покрита с гъсти гори, ако не бе променена от дракони, орки и магьосници. 

"Климатичните модели са базирани върху фундаментални научни  изследвания", заяви Ричард Панкост от университета. "Следователно могат да се приложат не само за Земята, но и за която и да било планета, независимо дали е истинска или въображаема."

Правят биографичен филм за бащата на "Властелинът на пръстените"

Легендарният писател Джон Роналд Руел Толкин, който създаде популярния фантастичен роман "Властелинът на пръстените" и предисторията му...

В рамките на изследването климатът на Средната земя е сравнен също с този на нашата планета днес и преди 65 милиона години, през епохата на динозаврите.

"Това е шега, но има и своята сериозна страна", поясни Дан Лънт от екипа. "Важното е да ползваме най-нови климатични модели, за да симулираме и да опознаем климата на Земята в миналото и да предскажем еволюцията му в бъдеще."

За феновете на Толкин и любопитните учените са публикували версия на изследването, преведена езика на елфите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com