Каменните блокове в Забранения град - транспортирани върху лед

93045
Каменните блокове в Забранения град - транспортирани върху лед

Каменните блокове в Забранения град в Китай са транспортирани върху лед, въпреки че колелото е било изобретено 3000 години преди това, съобщи Би Би Си.

Забраненият град е построен в началото на династията Мин през 15-и век. Тогава плъзгането на товар върху дървени подпори по лед е било много по-надеждно от превоза с каруци. Методът е бил по-скъп и трудоемък, но се е смятал за по-сигурен от транспорта с мулета.

Норвежко градче за първи път ще се радва на зимното слънце

Жителите на изолираното градче Рюкан в южна Норвегия, сгушено в стръмна долина, за първи път ще се радват на зимно слънце. Това ще стан...

Откритието направи екипът на проф. Хауърд Стоун от университета Принстън. Учените намериха и преведоха 500-годишен документ, в който се споменава транспортиране на огромни каменни късове по изкуствени ледени пътища, залети с вода.

Правдоподобността на описанието е потвърдена с изчисления за търкането по леда.

За транспортирането на каменни късове с тегло от 100 до 300 тона са били необходими няколкостотин работници. Това е било възможно да се прави през сравнително кратък период през зимата, когато е било достатъчно студено. Предварителното планиране е било много важно, защото 70-километровият път от каменоломната до Пекин е трябвало да бъде заливан с вода, така че тя да замръзне.

"Копали са кладенци на всеки километър, за да заливат пътя и той да стане много гладък. Ледът може да издържи голям товар и те са влачели каменните блокове" - каза проф. Стоун.

Пирин - селото, в което змейове крадат невести (снимки)

В санданското село Пирин, намиращо се под връх "Ореляк" от уста на уста се предава легендата за създаването му. Тя гласи, че на времето...

Сали Чърч от университета в Кембридж също е забелязала описание за транспортиране на мрамор по лед при превода на книгата "Истории от Забранения град" през 2007 г. Тя е написана през 1962 г. на базата на по-ранни източници.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com