Камък, който расте, сбъдва молитви в манастира "Свети Георги" край София

11558
Камък, който расте, сбъдва молитви в манастира "Свети Георги" край София
Снимка: facebook

Историята и всички чудеса, които се случват в манастира "Свети Георги Победоносец" в софийското село Горни Богров, звучат като приказка, но те са напълно реални събития, зад чиято достоверност седят личните истории на десетки изцелени миряни.

В малкото българско селце се намира единственият в цял свят камък, който расте.

Вижте още: Ето какво да НЕ правите на Гергьовден

В края на 19-ти век върху мястото, където е поставен камъкът, е издигната малката църква "Св. Георги". Скалното парче остава вътре в нея до олтара по изричното желание на чорбаждията, дарил парите - Цвятко Дунев. Богровецът твърдял, че това му се е присънило.

Преданието гласи, че камъкът бил взет като рицарски трофей от Йерусалим от кръстоносци, завръщащи се от поход в Светите земи преди 8 века. При напускането на кръстоносците те взели със себе си камъни от хълма, на който е разпнат Исус Христос. Издялали 4 реда кръстове в знак на почит към четиримата Евангелисти - Матей, Марк, Лука и Йоан, и разнесли камъните из християнските земи. Двуметровата скала е с утаечен ронлив състав, какъвто не се среща по нашите земи. 

Местните, които наричат чудодейния къс "Камико", вярват, че чрез него Бог помага на хората, които идват всеки ден и отправят молитвите си към него за изцеление, за намиране на работа или за сдобиване с рожба. Камъкът е вграден в олтара, а на него и до днес личи издълбан кръст.

Вижте още: Най-чудотворните места на България, които се смятат за енергийни центрове на света 

"Като дойдох преди 20 години, бабите викаха он камико расте. Викам бабешки приказки, камъкът ще расте... Добре, ама идват хора поклонници. Чули от някъде, викат ами верно ли расте, колко е голям, що го не измериш. И аз 2002 година вземах рулетка една измерих го - 2 метра и 6 см. После 10-ина месеца по-късно там по друга причина викам я да го видя как е, измерих го, 2 метра и 8", разказа отец Антим, който стопанисва манастира.

"Тея хора ме питат мери ли го пак. Да изпитвам Бога ми не е работа на мене. Важното е, че аз видях, че камъкът се променя, става по-голям и по-голям", заяви отец Антим.

Църквата Свети Георги Победоносец в Горни Богров е известна и с друго чудо, след като в двора на манастира потекла лечебна вода.

През 2004 година една от послушниците в храма сънувала Богородица пред вратите на църквата, която ѝ посочила място, на което има лечебна вода. Послушницата Сийка разказала за съня си на отец Антим и той организирал сондаж. От мястото наистина бликнала вода, но със странен горчиво-солен вкус. Анализи показали, че тази вода е с идентичен химичен състав като на библейското Мъртво море. Днес там е направена чешма и болни хора идват да си налеят от чудодейната вода, която лекува редица кожни и бъбречни заболявания. Вкусът на водата, която извира от двора на манастира, е толкова солен, че от нея може да бъде отпита само малка глътка, с лечебна цел.

Чудесата обаче не спират до тук!

При освещаването на обновената църква преди няколко години с автобус дошли вярващи от кв. Обеля. Довел ги свещеник, приятел на Антим. "Идват и още със слизането започват да описват как са видели Свети Георги на бял кон от автобуса", разказва отец Антим и бърза да уточни, че лично той никога не е виждал подобно нещо. Възрастни хора от селото обаче му разказали, че светецът многократно е забелязван да язди в околностите на манастира.

За още едно чудо в манастира разказва отец Антим. Когато духовникът постъпва в манастир, решил да разчисти мястото, защото го заварил в много занемарено състояние. Докато почиствал, намерил старо детско кожено елече и решил да го дари. На освещаването на обновената църква обаче идва българка, която работи в Гърция. Донесла елечето и разказала на отеца, че на сън ѝ се явил Свети Георги и заръчал да го донесе тук. Днес елечето се слага на тежко болни хора, на които свещеникът чете молитви, с надеждата, че по този начин ще се измоли помощ от Свети Георги, който с благодатта на Бога, да ги изцери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жена Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com