Класическата литература стимулира мозъка

18385
Класическата литература стимулира мозъка

Четенето на класици като Шекспир стимулира мозъка и подобряват умственото здраве, установиха британски учени, предаде БГНЕС.

Откритието е на изследователи от университета в Ливърпул, според които четенето на труден старомоден език се отразява добре на мозъка. Учените изследвали мозъка на доброволци и ги наблюдавали докато четат класически текстове от най-големите британски автори.

За да проверят теорията си, изследователите предоставили на доброволците модерен превод на същите велики книги. Те установили, че оригиналните версии стимулирали електрическите потоци в мозъка.

Изглежда, че четенето на по-трудни текстове раздвижва повече мозъка и кара читателите да се въздържат от бързо обръщане на страниците.

"Изследването демонстрира силата на литературата по отношение на промяната на менталните възможности и относно формирането на нови мисли, форми и връзки както в младите, така и в по-зрелите мозъци", заяви проф. Филип Дейвис, който е работел по изследването.

Момичетата, които четат лошо, стават майки по-рано от връстниците си

Общото развитие се отразява пряко върху съдбата на човек. Учени от детския център Джонс Хопкинс са установили, че ако в седми клас моми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com